„Bačiak podepsal, že z hnutí vystupuje a v případě, že by získal mandát, tak se ho vzdá," řekla mluvčí hnutí Radka Burketová. Ve Sněmovně proto podle mluvčí místo Bačiaka zasedne pětatřicetiletý podnikatel Jan Sobotka ze Žďáru nad Sázavou.

Krajský předseda ANO mluví o dvou mandátech na Vysočině jako o obrovském úspěchu. „Jeden byl cíl, dva jsou něco jen stěží uvěřitelného,“ nechal se slyšet Jan Sobotka. Žďárský rodáka, a jak o sobě tvrdí patriot, podniká v informačních technologiích. „Poskytování internetu a všemu, co k tomu patří,“ uvedl muž, který je v politice stále nováčkem.

„Politicky aktivní jsem začal být vlastně zhruba až před dvěma lety, kdy jsem byl u založení oblastní organizace hnutí ANO ve Žďáře,“ vysvětlil Sobotka.

Svobodný, bezdětný. Tyto životopisné údaje najdete u jména krajského předsedy politického hnutí ANO Andreje Babiše. Když se Jana Sobotky zeptáte na jeho koníčky, odpoví podobně jako většina podnikatelů. „Bohužel, není na ně čas. Práce mi tak je svým způsobem koníčkem,“ řekl Deníku s tím, že rád cestuje.

Jan Sobotka ze Žďáru nad Sázavou má do Poslanecké sněmovny našlápnuto coby trojka vysočinské kandidátky hnutí ANO 2011. Prvně se ale svého mandátu musí vzdát vysokoškolský pedagog z Havlíčkova Brodu Miloslav Bačiak. To ale bude trvat týdny.

Prezident Miloš Zeman dal již dříve najevo, že po volbách využije celé ústavní třicetidenní lhůty a poslance svolá k zasedání tak, aby první schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny začala 26. listopadu. Teprve potom bude mít Milosla Bačiak možnost dodržet slib, který podle vyjádření Radky Burketové hnutí ANO dal.