„Žádný jasný plán zatím nemáme, ale jsme ve střehu. Přejeme Martině hodně štěstí, ale nechceme nic zakřiknout. Letos to bude pro ni o něco složitější. Hodláme ji podpořit nejen v případě úspěchu, ale i tehdy, když na medaili nedosáhne,“ uvedl žďárský místostarosta Josef Klement.

Česká rychlobruslařská jednička už v minulosti obdržela od „svého“ města za úspěšnou reprezentaci například obrovský dort ve tvaru stupňů vítězů se zlatou a stříbrnou medailí, skleněnou vázu, kliku s vyrytým nápisem „Ať máš pořád kliku“ nebo Cenu Žďáru nad Sázavou, což je morální ocenění pro obyvatele Žďáru za významné zásluhy, kterou město začalo udělovat od roku 2016. „A dostala od města i stavební pozemek v lokalitě Klafar,“ připomenul další z darů Josef Klement.

Martina Sáblíková byla v cíli zklamaná, medaile ji utekla o půl vteřiny.
Sáblíkové chybělo k medaili 52 setin, dojela čtvrtá

Přestože se pro úspěšnou sportovkyni vhodné dárky vybírají jen velmi těžko, radnice má vlastní recept, jak zajistit ten nejlepší. Představitelé města na to jdou totiž takříkajíc od lesa. „Martina vlastně všechno má, strašně těžko se jí vymýšlí nějaký dárek. Pokaždé proto kontaktujeme její nejbližší, aby nám prozradili, co si přeje. Tak, aby z toho měla co největší radost,“ prozradil Josef Klement.

Jméno Martiny Sáblíkové vyslovují Žďárští s náležitou úctou. Místní se netají svými sympatiemi. „S Martinou se potkávám minimálně jednou za rok, nejde o pravidelná setkání. Je to strašně fajn holka a je vzorem pro spoustu dětí. Letos předávala ve Žďáře ocenění malým basketbalistům, kteří uspěli v žákovské lize, byla tam úžasná atmosféra. Jak Martina, tak děti si to dokonale užily,“ poznamenal Josef Klement.

Ilustrační foto.
Bílá stopa bude nově upravená