Předchozí
1 z 4
Další

Jan Řezníček je soukromý zemědělec na Třebíčsku.Zdroj: archiv Jana Řezníčka

Jan Řezníček - soukromý zemědělec, Statek Lhota - Klučov

Rok 2021 přináší mnoha zemědělcům nové výzvy a to především co se týká nových omezeních, které se dotýkají užívání přípravků na ochranu rostlin. Až čas ukáže, jak se tato skutečnost promítne ve výnosech a co způsobí v případných výkupních cenách. Velkou otázkou také zůstává co s pozicí zemědělství udělá situace ohledně koronaviru. Doufejme, že si lidé dokážou najít cestu k místním, lokálním zemědělcům. Podpora místních zákazníků je impulzem k tomu, aby zemědělci nepřestávali s jejich nekonečnou prací. Myslím, že sami lidé, dokážou ocenit kvalitní produkty, které jim nabízí místní producenti. A že si je zakoupí s "přidanou hodnotou domoviny", to snad potěší každého.

Nový rok pro zemědělce nezačíná datem prvního ledna, ale založením nové úrody, tedy setím ozimých plodin, které letos poznamenalo nezvykle bohaté srážkové období. Právě deště provázely Třebíčsko už od června. Díky nim se zásadním způsobem podařilo dorovnat dešťové deficity, které se nashromáždily během posledních let. Dešťové srážky ovšem zpozdily další pracovní činnosti, jako například silážní sklizeň nebo zrnové kukuřice. Sklizené pozemky bylo někdy příliš náročné až nemožné kvalitně zpracovat a připravit pro další setí.

To mělo za následek, že v některých lokalitách se nepodařilo zaset veškerou plánovanou výměru. Otázkou také zůstává zda později založené porosty dostanou šanci vše dohnat. Rozhodne o tom průběh zimy, především to, zda se dočkáme sněhové pokrývky nebo pouze holomrazů.

Čarodějnice Eliška Beránková.Zdroj: Deník / Jana Kudrhaltová

Eliška Beránková, čarodějnice Rok 2021 ve znamení nových začátků  

Letošní rok je nutné chápat v souvislosti s roky předchozími. 2019 měl v sobě devítku, která symbolizuje konec cyklu. Řada věcí v něm skončila. Rok 2020 končil nulou, která není ani začátkem, ani koncem. Byl to tedy čas na různé plány a snění. Nový start nás konečně čeká právě teď, kdy letopočet končí jedničkou. Zároveň má u sebe dvojku, což znamená pár. Takže se dají očekávat různé vztahové a společenské začátky.

Mohl by to být i nový začátek v lidském chápání. Napřklad Covid. Neberme ho jako nějaký trest, ale jako donucení k tomu, abychom se zamysleli nad určitou změnou. Je úplně jedno, jestli ho vymysleli lidé, nebo je to dílo přírody. Nikdy není nic náhodou a vždy je to tak trochu řízené svrchu. Myslím si, že je tu proto, abychom se tady jako společnost naučili fungovat jinak. I proto pandemie zasáhla celou planetu. Je to taková moderní potopa světa, protože nahoře už zkrátka nevěděli, co s námi.

A kdy zmizí? Podle všeho už nikdy úplně neustoupí. Není to bakterie, abychom se jí dokázali zbavit. Je to vir, na který si budeme muset zkrátka zvyknout. Lidské tělo je ale úžasný stroj a věřím tomu, že to dokáže.

Co se týká cestování přes hranice, myslím, že se už úplně uzavírat nebudou. Jde ale o to, aby lidé sami pochopili, jestli je dovolená v zahraničí za každou cenu nutná. Nejde jen o to, co nám nařídí vláda. Jde o pochopení toho, že moje hranice svobody končí tam, kde začínají hranice někoho jiného. Tohle až dojde většině lidí, tak se vir přestane šířit. Jestli to ale bude letos, to záleží opravdu jen na nás.
Rok 2021 cítím jako odraznou plochu a jako začátek toho, co jsme si v roce 2020 naplánovali a vysnili.

JIří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot

Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina

Je tady pravděpodobnost střetu dvou trendů. Jednak snížení rizika, pokud se povede plánovaná vakcinace a druhá věc je možné navýšení rizika tím, že o vánočních svátcích se nám trochu navýší kontakty mezi lidmi. Je to nepříjemné, protože šíření nákazy je dnes komunitní, takže už nemůžeme nadefinovat nějaké ohnisko, prostě je to normálně v populaci a četnost kontaktů nám ovlivňuje potom i frekvenci výskytu pozitivních případů. Opravdu se to nedá moc dobře odhadnout.

Do toho vstupují ještě změny v chování viru a v současné době diskutovaná anglická mutace, jestli je to skutečně pravda. Ta nezvyšuje rizikový průběh onemocnění, ale velice navyšuje invazivitu, tedy rychlost šíření v populaci.

My bychom strašně rádi, kdyby se situace během roku 2021 epidemiologicky stabilizovala. Nevěřím, že to z populace vymizí, ale, kdyby se to dostalo na zvládnutelnou úroveň jak ze strany ekonomiky a normálního fungování, tak ze strany zdravotnictví, tak by to bylo ideální. Ale jak to bude rychlé, a kdy tento stav nastane, to se neodvážím říct.

Díky očkování se situace určitě zlepší. Pokud očkování proběhne dostatečně rychle a v dostatečném počtu očkovaných, tak jo. V podstatě se naředí populace vnímavých. Kdo bude mít získanou imunitu při vakcinaci, tak bude ředit ty potencionálně postižené virem. Pochopitelně se uleví zdravotnickému personálu. Pokud bude vakcinace účinná, tak rozhodně zapůsobí pozitivně.

Rok 2021 bude trochu jiný, protože už se ví, o co jde. Populace už také nákazu vnímá jinak. Když se podíváme na to, jaká fóbie tu byla někdy v březnu, tak teď se vir někde ignoruje až parafrázuje a populace už si na něj pomalu zvyká. Chtělo by to ale, aby si zvykala takovým tím optimálním způsobem. Aby virus respektovala. V žádném případě to není něco, co bychom měli záměrně přehlížet a ignorovat.

Podle toho, jak to tady běží, se situace rozhodně nezlepší dříve než v polovině roku.

Sociolog Daniel Hanzl z Jihlavy.Zdroj: DENÍK/Hana Jakubcová

Politolog a sociolog Daniel Hanzl  

Příští rok je volební, konají se volby do poslanecké sněmovny. Ty budou nahrávat především populistickým uskupením typu ANO, Piráti, SPD a podobně. Podle dosavadních prognóz na základě předvolebních průzkumů veřejného mínění se z politického spektra vytrácí klasické, lze říci i zavedené politické strany, u kterých se vědělo či ví, zda jsou vpravo nebo vlevo. Lze předpokládat, že následující volby tak budou volbami založenými na postmoderním populismu. Uskupení ANO zřejmě zase vyhraje, dominantnější postavení lze díky mladým očekávat u Pirátů. KSČM bude mít podle mého mínění problém se do poslanecké sněmovny dostat, stejně jako ČSSD a TOP 09. Krajské volby napověděly, že s ANO nebude nikdo chtít spolupracovat, pokud by se ČSSD a KSČM do sněmovny nedostaly. I když na druhou stranu je celkem zvláštní, s jakými partnery dnes ANO prosazuje zákony, kdy se samozřejmě opírá o výše uvedené dva subjekty, ale mnohdy využívá SPD nebo paradoxně i ODS.

Problém lze spatřovat také v tom, že Hnutí ANO je uskupením jedné osobnosti. Celá jeho úspěšnost stojí a padá s Andrejem Babišem, který je pro mnohé kontroverzní postava. Já bych tedy spíše věřil koalici Piráti, ODS a popřípadě ještě další uskupení, třeba KDU-ČSL. Pokud tyto tři subjekty budou mít dostatečný počet hlasů, mohla by vzniknout nová politická reprezentace České republiky. Je samozřejmě také otázka, jak budeme dále bojovat s koronavirem – může se stát, že to vládě voliči spočítají za jejich „opatření“, na druhou stranu má především Andrej Babiš schopnost mediální sebeprezentace, ve které využije v kampani argument skvěle zvládnuté koronakrize.

Minimálně v prvních týdnech roku 2021 nás čeká samozřejmě nástup do krizového stavu. Koronakrize bude mít důsledky a příští rok bude rokem omezování, splácení dluhů a zastavení růstu v mnoha oblastech života. V krizi lidé obecně šetří a to na všem a u všeho. Čeká nás i demografický úbytek, v krizi lidé odkládají reprodukci, zároveň i založení rodiny. Lidem mizí úspory a začínají uvažovat o své existenci, jak to bude dál. Omezí se konzum, do stavu před krizí se tak rychle nevrátíme. Nyní už víme, že v lednu se nám krizi zvládnou zatím nepodaří a já si budu tajně přát, abychom od března nastoupili do alespoň částečně normálního stavu. Bylo by úžasné, aby jaro a léto bylo novým zrodem. Nevím, zda pomůže očkování, zda to není pouze populistické opatření vlády, nejsem imunolog a ani virolog, ale co lze predikovat je, že celá současná situace se negativně podepíše v oblasti demografické i ekonomické prosperity, stejně tak i v oblasti sociálních vztahů