„Ve školce se už o tom mluvilo. Mám trochu strach, protože jakýkoliv virus se mezi malými dětmi přenese hned," prohlásila jedna ze žďárských maminek.

Epidemiologové na veřejnost apelují v rámci prevence před infekční žloutenkou, která se před několika měsíci začala rozšiřovat v Brně a na Brněnsku, a dosud se tamní epidemii nepodařilo eliminovat. „Varování a upozornění na dodržování preventivních opatření souvisí s blízkostí Brna a návazností našeho regionu na něj. Řada lidí tam jezdí za prací, studenti do škol, mají tam přátele. Se zahájením školního roku je prevence o to aktuálnější, protože žloutenka se nejčastěji šíří v dětských kolektivech," potvrdila vedoucí epidemiologie územního pracoviště krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

„V posledním měsíci evidujeme tři případy hepatitidy A, jde o dospělé lidi s vazbami na Brno. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál," sdělila Mašová.

Zdrojem nákazy virem infekční žloutenky, který napadá játra, jsou lidé v inkubační době, případně již nemocní. Onemocnění se šíří nejčastěji znečistěnýma rukama, odtud tedy rčení, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, dále kontaminovanou vodou a potravinami. Prevence zahrnuje dodržování hygienických zásad, nejjistější ochranou je očkování. Proti hepatitidě typu A existuje dvoudávková vakcína, některé pojišťovny na ni přispívají. Vakcínu může předepsat a aplikovat praktik, anebo ji nabízejí ordinace cestovní medicíny.

„Jedna dávka včetně aplikace vyjde na 1 400 korun, stoprocentní ochrana nastane na deset až dvanáct dní. Druhá dávka se apliku-je po 6 až 18 měsících po první a ochrana je pak celoživotní," upřesnil Miroslav Kříž ze žďárského očkovacího centra cestovní medicíny. Očkovat je možné i děti, v tomto případě je nutné se obrátit na pediatra.

Infekční žloutenka se v první fázi projevuje chřipkovými příznaky, později má pacient tmavou moč a světlou stolici, někdy žluté zbarvení kůže a očního bělma. Existují ale i bezpříznakové formy infekce, kdy nemocný nevědomky přenáší virus způsobující zánět jater na další lidi.