Zatímco na Žďársku se mu podařilo oslovit více než šedesát procent voličů, na Třebíčsku získal jen něco přes třiapadesát procent.

Volební účast ve všech pěti okresech však byla nad celostátním průměrem, a dokonce přišlo na Vysočině k volbám nejvíce lidí z celé země, což těší hejtmana Vítězslava Schreka. „Více než třiasedmdesát procent hlasujících v našem kraji je velmi dobrá zpráva. Lidé na Vysočině si uvědomují, že volby nejsou jen možností vyjádřit svůj názor, ale že je to vlastně i občanská povinnost,“ uvedl Schrek.

K volbám tak dorazilo ještě více lidí než v prvním kole. Před dvěma týdny se k urnám vypravilo přes 291 tisíc obyvatel Vysočiny, nyní byl jejich počet ještě o tři tisíce vyšší.

Martin Kukla
Osobnosti Vysočiny o druhém kole: Babiš strašil moc, s Pavlem se vrátí slušnost

Ve Vápovicích na Jihlavsku byla účast dokonce stoprocentní. „V naší obci žijí hlavně starší lidé a ti jsou v těchto věcech velmi zodpovědní. Volební účast tu bývá běžně přes devadesát procent, sto procent jsme však ještě asi nikdy neměli. A stejně jako pan hejtman jsem ráda, že lidé přišli k prezidentským volbám celorepublikově v hojném počtu. Zřejmě je vnímají jako velmi důležité,“ sdělila starostka Vápovic Ludmila Havlová.

Vápovice ve druhém kole svým zodpovědným přístupem překonaly i Přeckov na Třebíčsku. Ten byl před čtrnácti dny jednou ze dvou obcí v celé republice, kde k volební urně přišli naprosto všichni voliči. „Tentokrát nám k tomu chyběl jeden hlas. Ale i tak jsme spokojení. Já osobně se domníval, že účast bude u nás tentokrát ještě nižší,“ podotkl přeckovský starosta Josef Náhlík.

Volby na Vysočině

Účast ve 2. kole 73,63 % (v 1. kole 72,54 %), celorepublikově 70,25 % (v 1. kole 68,24 %)

Zisk Petra Pavla ve 2. kole 57,39 % (v 1. kole 31,46 %), celorepublikově 58,32 % (v 1. kole 35,40 %)

Zisk Andreje Babiše ve 2. kole 42,60 % (v 1. kole 34,99 %), celorepublikově 41,67 % (v 1. kole 34,99 %)

Vysočina je kraj spíše venkovského typu, převažují zde obce o desítkách či nižších stovkách obyvatel. Někteří odborníci na politické dění přitom právě vesnice označovali za bašty Andreje Babiše. „To se ale nepotvrdilo. Republika volila jednolitě v malých i velkých sídlech,“ odmítl toto zjednodušování starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Rozhlasová moderátorka Markéta Báťová z Brtnice na Jihlavsku věří, že Petr Pavel bude dobrým prezidentem. „Jsem šťastná, že se na Hrad vrátí slušnost, důstojnost a pokora, která tam chybí. Věřím, že bude skvělým reprezentantem České republiky, a že si ho budou vážit nejen lidé u nás, ale i ve světě,“ řekla Báťová.

Před druhým kolem se hodně diskutovalo o tom, že atmosféra před volbami je velice rozbouřená. „Ze strany některých voličů obou kandidátů to bylo občas hodně vyhrocené. Proto bych si přál, aby se mezi lidi vrátil zase respekt k názoru toho druhého. To platí oboustranně. Je nutné ctít názor druhé strany, být tolerantní,“ uvedl třebíčský místostarosta Miloš Hrůza.