Na stránkách už ale letos nebude uváděna kvalita vody senzoricky hodnocených vodních ploch. „Senzorické sledování už naši pracovníci z důvodu legislativních změn provádět nebudou. To však zahrnovalo pouze změření průhlednosti vody v nádrži a její aktuální teploty, což si každý může změřit sám, pokud ho to bude zajímat," vyjádřil se vedoucí odboru hygieny komunální a obecné žďárského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Josef Roháček.

Senzorické sledování se v okrese Žďár nad Sázavou týkalo rybníka v Milovech, Skalského rybníka, Zuberského rybníka, koupaliště v Sázavě a také lomu v Dolní Rožínce.

Ministerský seznam

„Aktuální odběr, který se uskutečnil toto pondělí, je víceméně předsezonní. Další se pak uskuteční 25. června a pak pravidelně vždycky po dvou týdnech," uvedla odborná referentka jihlavského odboru hygieny komunální a obecné Martina Fišarová. Sledování kvality vody užívané k rekreačnímu koupání skončí 20. srpnem.

Martina Fišarová rovněž vysvětlila, že původní vyhlášku letos nahradil seznam Ministerstva zdravotnictví, ve kterém jsou uvedeny nejfrekventovanější vodní plochy co do počtu koupajících se, kde se bude laboratorně zjišťovat kvalita vody. Hygienické stanice pak byly povinny udělat monitorovací kalendář na celou koupací sezonu se všemi termíny a kritérii, které je nutné dodržet.

„Laboratorně se budou i nadále sledovat povrchové vody určené ke koupání Domanínský rybník, Medlov, Pilská nádrž, Sykovec a Velké Dářko a ještě biotop v Šiklově mlýně," upřesnila Fišarová.

Jednička až pětka

Kvalitu vody hygienici hodnotí pěti stupni. Jednička je voda vhodná ke koupání, dvojka taktéž, ale s doporučením se po koupání hned osprchovat. Třetí stupeň může být problematický pro citlivé lidi, u čtyřky hrozí zdravotní rizika hlavně dětem, alergikům, těhotným ženám či osobám s oslabenou imunitou. Pátý stupeň značí vodu ke koupání zcela nevhodnou.

Nebezpečné jsou podle hygieniků zejména sinice obsahující látky způsobující alergie, které na hladině tvoří takzvaný vodní květ. Po koupání se u citlivých lidí může objevit vyrážka, zarudlé oči či rýma, případně zánětlivé onemocnění očí nebo uší. Sinice ovšem produkují i jedovaté toxiny, které způsobují žaludeční potíže bolesti hlavy, někdy i jaterní problémy. Ohroženy jsou hlavně děti, protože ty se v rybníku často nechtěně napijí vody, která obsahuje viry, bakterie a prvoky.

„Také není vhodné vstupovat do vody s větším množstvím uhynulých ryb, páchnoucí a s malou průhledností, pokud se nejde o přírodní zákal. Při vstupu do vody po kolena bychom si měli vidět prsty u nohou," poznamenala Martina Fišarová.

------------

Kvalita vody

Laboratorní rozbor vzorků vody se letos bude provádět u těchto nádrží ve žďárském okrese: Domanínský rybník, Medlov, Pilská nádrž, Sykovec, Velké Dářko. Kvalita vody se hodnotí pěti stupni: 1 vhodná je koupání, 2 vhodná se smyslově postižitelnými zhoršenými vlastnostmi, 3 zhoršená, 4 nevhodná, 5 nebezpečná.