Nic ani vzdáleně podobného kauze, kde v jedné z pražských školek dětem servírovali jídlo v pytlích na odpadky, se však nekoná. Drtivá většina odhalených pochybení měla stavební a technický charakter. „Šlo například o opotřebené pracovní stoly a špalek pro zpracování syrového masa, oprýskané nátěry robotů a manipulačních vozíků, chybějící sítě proti hmyzu v oknech, neomyvatelné zdi do výšky výrobních operací, odlučující se omítka,“ uvádí Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygieny.

Ilustrační foto
Přesolené závodní jídelny na Vysočině: jídla jsou v nich slanější i čtyřikrát

O něco závažnější pak byly nalezené nedostatky v oblasti dodržování osobní hygieny. „V některých provozovnách jsme totiž zjistili neuplatňování zásad osobní hygieny, v používání pracovního oděvu a jeho převlékání v případě ušpinění. Objevili jsme i nedostatky ve vedení dokumentace provozu školních jídelen, neprovádění interních auditů provozu a sledování teplot pokrmů před výdejem,“ dodala Hodačová.