„Jedná se teprve o druhé potvrzené hnízdění husice egyptské na Vysočině. První hnízdění bylo pozorováno před dvěma lety u Ptáčovských rybníků na Třebíčsku. Nyní je to druhé hnízdění na Vysočině a první v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Je trochu zvláštní, že si vybrala právě tuto oblast, vyhovuje jí spíše teplejší podnebí. Zřejmě už vyšší nadmořské výšky nejsou pro její hnízdění překážkou,“ uvedla mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jana Hejtmánková.

Domovinou husice egyptské je Afrika. V 17. století byl tento ptačí druh dovezen do Anglie, kde se začal množit a následně samovolně šířit na východ Evropy. „První pozorování husice egyptské v České republice bylo v roce 1979. První hnízdění v bylo potvrzeno v roce 2008 v jihozápadních Čechách a ve stejném roce se poprvé objevila ve Žďárských vrších na tahu. Nikdy u nás ale nehnízdila,“ informovala Jana Hejtmánková.

Husice egyptská je poměrně plachá a její pozorování jsou velmi vzácná. Ornitologové jsou přesvědčeni, že právě její plachost může být jedním z důvodů, proč zatím nebylo zaznamenáno její hnízdění ve Žďárských vrších. „Tento ptačí pár už byl ve Žďáře pozorován i v předchozích letech, ale nikdy dříve nebylo hnízdění potvrzeno. Možná už nějaké pokusy o hnízdění byly, ale snůšky mohly být zničeny,“ podotkla Jana Hejtmánková.

Ilustrační foto.
VIDEO: Kriminalisté zadrželi dealera drog

Tentokrát si husice egyptská vybrala rybník takřka v samém středu města. „Na druhou stranu bylo ale hnízdo na zarostlém, klidném ostrůvku uprostřed rybníku, kam se lidé nedostanou. Vyhnízdilo sedm mláďat, později byla pozorována jen čtyři mláďata, nyní jsme zaznamenali už jen tři,“ řekla Jana Hejtmánková.

Poprvé byla husice egyptská s mláďaty ve Žďáře nad Sázavou spatřena 17. června. „Mláďata jsou stále ještě velmi malá, cokoliv je může ohrozit. Dravec i nevhodná potrava, kterou jim mohou lidé hodit. Nemělo by to být nic slaného, peprného ani plesnivého. A ani žádné velké kusy, těmi by se mohla zadávit,“ popsala nevhodnou stravu pro husici egyptskou Jana Hejtmánková.

Hnízdění husice egyptské má ale i svou druhou stránku. Tento ptačí druh je býložravý a ve větším počtu může způsobovat škody na zemědělských plodinách. „Jejich současná nízká početnost v České republice zatím není problémem. V letošním roce ovšem Evropská unie husici egyptskou zařadila do seznamu invazních druhů v Evropě a zakázala její rozmnožování v umělých chovech. Jestli bude mít výskyt husic v naší přírodě nějaký negativní vliv, se ukáže v dalších letech a desetiletích,“ vyjádřila se Jana Hejtmánková.