Podle něj je letní prázdninové období co do růstu hub vždy nespolehlivé, vše totiž závisí na srážkách a teple. Lokálně rostou hřiby hořké, hřiby hnědé, různé druhy holubinek a muchomůrek. Z jedlých jsou to například muchomůrka šedivka, pošvatá, růžovka a hojně se objevují také lišky obecné.

„V posledních týdnech jsem vyrážel do lesa u Velkého Dářka marně, kvůli suchu jsem našel maximálně pár růžovek nebo hřiba kováře. Tento týden už je to ale lepší, začaly se objevovat třeba suchohřiby. Domů jsem si ve středu donesl také několik ryzců černohlávků, to je velmi chutná houba. Déšť, i když ho podle mne zatím nebylo zdaleka dost, houbám přece jen pomohl," nechal se slyšet Jaroslav Vaněk, který houbaří v okolí Polničky a Škrdlovic.

„Řekla bych, že opravdu téměř nic. Myslím si, že to vypukne tak za čtrnáct dní. Tedy pokud nebudou zase moc velká vedra a pořádně nám naprší. Nasazeno v lesních porostech však je," vyjádřila se Libuše Špačková ze Žďáru s tím, že když ne houby, sbírá nyní alespoň borůvky.

Sucho i v červnu

A houbaře vesměs nepotěšil ani červen, který byl z pohledu hub hodně podprůměrný. Jak sdělil vášnivý houbař a předseda mykologického kroužku v Hlinsku Jiří Laštůvka, který prochází lesy na hranicích chrudimského a žďárského okresu, nezaznamenal začátkem uplynulého kalendářního měsíce jejich větší výskyt. Vše bylo zapříčiněno suchým počasím.

„Poté přišlo několik přeháněk, ale houby si stále dávaly na čas. Až koncem měsíce, kdy nastalo tropické období, nám přineslo několik zajímavých nálezů," zavzpomínal Laštůvka.