„Před školou se ve středu od devíti hodin ráno uskuteční odhalení pamětní desky věnované Petrovi," informoval zástupce ředitele obchodní školy pro teoretické vyučování Stanislav Zedníček. Kromě Petrovy rodiny a spolužáků se pietního aktu zúčastní i představitelé města, kraje i ministerstva školství.

Pamětní deska najde svoje místo na zdi školy po pravé straně u vstupu do šaten. Lidé si ji tak budou moci prohlédnout, i když bude školní budova zavřená. „Dlouho jsme přemýšleli, kam desku umístit, zda dovnitř, anebo na venkovní zeď. Nakonec jsme se dohodli na druhé variantě. O víkendech, kdy je škola uzavřená, by si ji lidé v případě zájmu neměli možnost prohlédnout," sdělila zástupkyně ředitele pro odborné vyučování Radka Pospíchalová.

Pamětní desku navrhla a vytvořila firma Valner glass z Přibyslavi. „Návrh i realizace vznikaly pod vedením Aleše Valnera. Na návrhu se též podílel výtvarník David Valner," dodala Pospíchalová. Kovová deska kombinovaná s čirým sklem se studentovým jménem, bude za tmy osvětlena lampou, takže bude dobře viditelná i ve večerních a nočních hodinách.

Den pro Petra u Pilské nádrže

Po odhalení pamětní desky u školy bude ve středu v deset hodin Den pro Petra pokračovat v areálu u vodní nádrže Pilská. Příchozí tam budou moci sledovat ukázky pohybových aktivit free run, breakdance a biketrialu, ale rovněž sebeobrany, zadržení ozbrojeného pachatele a dalších zásahových akcí.

U nádrže se v rámci doprovodného programu pro veřejnost představí také složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina, tedy policisté, zdravotničtí záchranáři a hasiči. Hudbou a zpěvem akci doprovodí Duo AMaTer.

Akce se zúčastní Petrovi rodiče. „Jsme velice rádi, že se program koná právě v novém areálu u Pilské nádrže, protože to tam měl Péťa rád, chodil tam i na brigádu vařit," připomněl otec Petra Kamil Vejvoda.

Rodiče Petra Vejvody se před týdnem dozvěděli, že neuspěli se stížností proti zastavení trestního stíhání pro nepříčetnost Barbory Orlové, která má na svědomí smrt jejich syna.

Stížnost zamítlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci s tím, že není důvod pochybovat o závěrech znaleckého posudku a zkušenostech znalců, kteří zkoumali duševní stav ženy trpící schizofrenií. Rodiče jsou však přesvědčeni, že Orlová v době činu i před ním dobře věděla, co dělá, protože se na něj připravovala, a vadí jim, že kvůli znaleckým posudkům neskončí před soudem.

„V rozhodnutí je napsáno, že proti usnesení není další stížnost přípustná. Nechceme ale, aby to takto skončilo," uvedl Kamil Vejvoda. Rodina se ještě poradí s právním zástupcem o dalších možných krocích.

U brněnského soudu bude v nejbližší době rozhodnuto o případném umístění Barbory Orlové, která se nyní nachází v psychiatrické nemocnici, do detenčního ústavu.

Druhý útok s tragickým koncem

Šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu smrtelně zranila Barbora Orlová loni v říjnu ve žďárské obchodní škole. Petr bránil spolužačku.

Při útoku schizofreničky byly ve škole poraněny ještě dvě další studentky a zranění utrpěl i zasahující policista. Agresorka, která si podle vyjádření policie školu a oběti vybrala náhodně, se podobného činu dopustila už před dvěma lety v Havířově. Tam se v základní škole pokusila unést sedmiletou holčičku, přičemž vážně pobodala vychovatelku, která dívenku chránila.

Trestní stíhání bylo tehdy pro duševní poruchu pachatelky zastaveno a žena trpící schizofrenií skončila v ústavní léčbě. Loni v únoru však byla na žádost psychiatrické léčebny v Opavě a po schválení opavským soudem propuštěna do ambulantní péče, v říjnu zaútočila ve žďárské škole. I po tomto činu bylo letos na základě znaleckých posudků zastaveno její trestní stíhání pro nepříčetnost.