„Už jsem se byl párkrát do lesů podívat, ale zatím je na pořádnou nadílku stále moc sucho. Pár houbařů jsem potkal, ale moc velký úspěch také neslavili," zhodnotil současný stav v lesích houbař Jan Malivánek z Vojnova Městce.

I tak se začátkem letních prázdnin dají najít smrkové hřiby, křemenáče nebo kozáci, a ačkoliv se houbař v honbě za pořádnou praženicí pěkně zapotí, stále je situace lepší než v loňském roce.

Předchozí suché a teplé počasí nejlépe přečkaly hřiby, lišky, holubinky, ryzce a muchomůrky. „Rostly všude, ale ve velmi malém množství," poznamenal Landa. Z hřibů šlo zejména o hřiby dubové a kováře, v poslední době ale už rostou všechny druhy hřibů. V lesích lze narazit už i na hřiby medotrpké, které sice nejsou jedovaté, ale kvůli nahořklé chuti se nesbírají.

Z dalších hub pak houbaři ocení klouzky, lišky a ryzce. „Pod smrkem a borovicí už roste ryzec pravý," zmínil Landa. V malém množství se vyskytuje i jedna z nejkvalitnějších holubinek holubinka namodralá. V trávnících houby nerostou, letos například podle Landy vůbec nerostly žampiony. „Houbařské podmínky se postupem let spíše horší. Třeba loňský rok byl vyloženě zklamáním," dodal Jan Malivánek.

Ráj houbařů

Vysočina je přesto díky vhodné půdě na houby bohatá. „Smrkové monokultury a chladnější podnebí Žďárských vrchů jsou pro houbaře prakticky ideální," řekl mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáře nad Sázavou Jaromír Čejka. Neponičená a na lesy bohatá žďárská příroda tradičně dává prostor k unikátním úlovkům místních houbařů.

Mezi vyhlášené lokality patří okolí Radostína, Račína, Cikháje nebo třeba v Radenickém lese u vesnice Bobrůvka. Ve Velkém Meziříčí s prázdnou neodejdou z Romanického lesa.