Rozmary počasí a minimum houbařských úlovků v lesích však organizátory donutila ke drobné změně. „Akci určitě úplně zrušit nechceme. Pouze ji zatím přesuneme na konec září nebo na začátek října. A budeme samozřejmě doufat, že už bude v tu dobu hub více," vyjádřil se Jan Sedláček, starosta Křižánek. Nedostatek hub v přírodě potvrzují také ochranáři. "O uplynulém víkendu jsme prošli asi pět kilometrů a ony nerostou ani prašivky, nebo jen ve velmi omezené míře. Zdálo se sice, že napršelo, ale v lese toho na zem moc nepropadlo," uvedl Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy. Jinde pořadatelé věří tomu, že naprší a hub v lesích přibude.

Výstavy hub se chystají například v Kněžicích, Havlíčkově Brodě a Jihlavě. Mykologický klub Jihlava pomůže s přípravou Houbařského dne, který bude 16. září v kněžickém středisku ekologické výchovy Chaloupky. O pět dní později otevře výstavu hub v jihlavském Muzeu Vysočiny, ta potrvá do 23. září. Jednatelka klubu Kateřina Pauzarová nepropadá pesimismu. „Myslím, že se nám blýská na lepší časy, že se už něco přece jen nalézt dá. Ale nenasbíráte toho košík," uvedla. Podle její zkušenosti rostou různé druhy hub, hřibovité i holubinky, ale je jich málo. Pro Chaloupky by mykologové chtěli sehnat kolem 100 druhů hub.

Zahájena již také byla podzimní houbařská poradna v jihlavském muzeu. S odborníky se tam lidé mohou radit každé pondělí mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední, a to do až konce října.

V Havlíčkově Brodě má výstava hub tradici dlouhou kolem čtvrt století. Letos bude v Havlíčkově domě od 17. do 19. září. "Je otázka, jestli do té doby něco poroste. Co jsem nedávno mluvil s kolegy houbaři, tak říkali, že nenašli prakticky nic," podotkl mykolog Jaroslav Kocman. Když naprší, mohla by podle něj být dobrá úroda hub na přelomu září a října.