„Už jsem si myslel, že houbové řízky letos neochutnám. A jaké byly,“ řekl Jan Rybář ze Žďáru nad Sázavou. „Podzimní sezona bývá v lesích v okolí Velkého Dářka koncem září a začátkem října. Teď jsme sbírali houby na dušičky,“ usmál se Jan Rybář.

Na houbaře se letos kvůli nepřízni počasí usmálo štěstí až těsně před příchodem zimy. Sezonu proto odborníci považují za jednu z nejslabších za poslední roky. „Jarní houby vyskočily tak na týden, deset dnů. Pak ale přestaly růst, protože zapršelo, přišly vysoké teploty a všechno uschlo,“ řekl mykolog Vladimír Novotný.

Pokud nepřijdou mrazíky nebo silnější vítr, shodují se mykologové na tom, že houby ještě pár dní porostou. Podhoubí by mělo vydržet až do zámrzů. „Když přijdou mrazíky, lesy jsou ještě trochu obrněné. Mrazy se vyřádí na vrchním patře a pod stromy by se ještě udrží dostatečná teplota,“ vysvětlil mykolog, jak houby přečkaly první přízemní mrazíky na Žďársku.

Pokud ale houby v lese zmrznou, hrozí nebezpečí. „Jestliže dojdou silnější mrazy, tak by si měli houbaři dávat pozor. Houby by mohly být napadlé druhotnou hnilobou. Pozná se tak, že spodní část kloboučku suchohříbů má jinou barvu, je spíše nahnědlý. Z takových hub by se lidem mohlo udělat špatně,“ dodal Novotný.

Jak se otrava houbami projevuje? „Bolestí břicha, pocením, nevolností a pocitem žízně, dochází k dehydrataci organismu,“ popsal mykolog Jakub Šiška. Každá houba má ale jiný průběh otravy. Při prvních příznacích je třeba ihned vyhledat lékaře.