„V loňském roce má Zdravotnická záchranná služba kraje Vysočina hlášených osm případů otravy houbami,“ uvedla ředitelka organizace Vladislava Filová. „Letos prozatím o dalších případech nevíme, houbařská sezona teprve začíná,“ doplnila ředitelka.

Na Vysočině lidé mohou najít hned několik druhů jedovatých hub. „Ve smrčinách a bučinách se sběratelé mohou setkat s muchomůrkou jízlivou, ta může být zaměněna například za žampiony,“ řekl jihlavský mykolog Jiří Burel. „Pouze vzácně lze narazit na jedovatou hlívu olivovou, kde by mohlo dojít k záměně s jinými jedlými druhy hlív,“ podotýká Jiří Burel. Další jedovaté houby, které by se mohly objevit v košíku houbařů, jsou pečárky, které způsobují zvracení a průjmy.

Mezi další nežádané nálezy patří hřib satan a různé druhy muchomůrek, například muchomůrka porfyrová, citronová nebo slámožlutá. Za jedlou růžovku nebo šedivku může být zaměněna prudce jedovatá muchomůrka tygrovaná neboli panterová. „Za další by se pochoutkáři měli vyhnout sběru holubinek. Například holubinka vrhavka má velice palčivou chuť a může zapříčinit zvracení,“ upozornil Jiří Burel.

Mezi příznaky otravy jedovatými houbami patří nevolnost, zvracení, únava, poruchy vědomí, stavy zmatenosti až agresivita a strach. Dále se mohou objevit i vnitřní a vnější krvácivé projevy, poruchy vylučování a podobně.

A prevence? „Nesbírat a následně nejíst houby, které neznám. Pokud je ale přesto požiji, tak co nejdříve vyvolat zvracení. Následně podle příznaků buď navštívit praktického lékaře, který rozhodne o dalších krocích, nebo zavolat záchrannou službu. Do nemocnice je dobré vzít s sebou vzorek vyzvráceného jídla pro toxikologické účely, aby se zjistila konkrétní houba,“ radí Vladislava Filová.

Z jedlých hub se na Vysočině prozatím daří hřibům, kovářům a křemenáčům. „Nedávno jsme byli na houbách na Žďársku a v pěti lidech jsme našli tři plné košíky,“ prozradil mykolog z Hlinska Jiří Laštůvka.

Další problém způsobují červy. „Momentálně je hodně hub červavých, ale až se zvýší úroda, mělo by to být lepší,“ doufají mykologové.