„Na hlívu chodím takříkajíc na jistotu, mám ji už předem vyhlídnutou. Vím, kde roste, tak vezmu žebřík a jdu si ji ořezat. Když jsem tam byl naposledy, tak jsem si všiml, že u kořene stromu roste penízovka,“ popsal nečekaný nález Petr Hubáček.

Trs penízovek byl ovšem malý a vlivem počasí beze srážek i poněkud seschlý. „Vzal jsem ho domů a vložil do misky s vodou. A penízovky vyrostly. Prostě jsem si je dopěstoval,“ usmál se Petr Hubáček.

Hlívy byly proměněny v guláš a čínu, penízovky na své zpracování ještě čekají. „Vynikající je z nich třeba houbová polívka. Ale přemýšlím, jestli z nich vůbec budu něco dělat. Jsou tak nádherné, že je možná nakonec vložím do pařezu a nechám je být. Třeba tam příští rok vyrostou,“ usmál se Petr Hubáček, který na houby chodí odmalička.

„Poznám celkem dost hub, třeba i takových, které jiní nesbírají. Domů sem tam přinesu třeba i trsnatec lupenitý. Předloni jsem ho našel mezi Novým Městem a Maršovicemi. Měl tehdy patnáct nebo dvacet kilogramů. Byl z něj výborný guláš,“ pochválil chuť méně známé houby Petr Hubáček.

Jana Lacinová je spoluzakladatelkou organizace Popálky.
Ženou roku 2018 je Jana Lacinová ze Žďáru nad Sázavou