Zařízení, které bude fungovat pod názvem Tálský mlýn pod pilskou hrází, zahajuje provoz 25. října. „Do té tam budou probíhat nějaké stavební úpravy. Rádi bychom, aby byly prostory světlejší, více pozitivní,“ přiblížila Jaroslava Truksová.

Podle jejích slov se bude jednat o podnik rodinného typu. „Plánujeme se zaměřit především na klasickou českou a horáckou kuchyni z čerstvých surovin. Občas chceme ale zabrousit také do italské nebo francouzské,“ podotkla Jaroslava Truksová. Zároveň dodala, že pronajatou však budou mít pouze restauraci, ubytování bude i nadále provozovat město.

„Nedávno jsem se o téhle novince dozvěděla a musím říct, že jsem nadšená. Kdysi dávno jsme na takzvaný ,Tálákʽ s manželem chodívali, a to místo bylo vždycky úžasné, s krásnou atmosférou. Pak se ale různě měnili majitelé, úroveň kuchyně šla dolů a už nás tam ani nelákalo chodit. Snad to teď bude lepší, žďárskou kavárnu U bílé kočky a černého psa mám totiž moc ráda, a to nejenom kvůli tamní kávě, ale i pro výborné domácí dobroty a příjemné prostředí,“ nechala se slyšet Karolína Ševčíková ze Žďáru nad Sázavou.

V pozitivní změnu doufají rovněž zástupci okresního města. „Byli bychom velmi rádi, kdyby restaurace ožila a lidé se tam opět našli cestu. Doufáme, že se bude novým provozovatelům dařit,“ podotkl žďárský místostarosta Josef Klement.
Název Tálský mlýn je odvozen od majitelů Tálských, kteří tam bydleli od roku 1753. „Zřejmě to byla původně pila a pak teprve mlýn. Historie tohoto místa nás zaujala, takže když se naskytla možnost si jej pronajmout a provozovat tam restauraci, tak jsme to vzali jako osud,“ dodala Jaroslava Truksová.

Svratecké koupaliště.
Léto lákalo ke koupání, čáru přes rozpočet Svrateckým udělal pramen