Za průkopníka horolezectví na Novoměstsku je považován Aleš Zavadil, někdejší ředitel studnické malotřídní školy, který ve Studnicích v roce 1954 založil horolezecký oddíl.

Tamní skály vyhledávali ale také amatérští lezci zvučných jmen. Svoji krátkou návštěvu ve Třech Studních u manželů Veselých si například lezením po skalách zpestřil i nositel Nobelovy ceny za chemii Jaroslav Heyrovský, který se svými dvěma syny vyzkoušel svou sílu a dovednost na Pasecké skále.

„Lezení na skalách Vysočiny má dlouholetou tradici a novoměstští lezci na tom mají svůj podíl. O vznik našeho horolezeckého oddílu se nejvíce zasloužil jeho první předseda a náš kamarád a spolulezec Ivo Neuman," informoval předseda horolezeckého oddílu Trip Team Nové Město na Moravě Jaromír Čejka.

Ivo Neuman měl mnoho koníčků a zájmů. Byl to sportovní nadšenec se zájmem o historii, fotografování, přírodu i výpočetní techniku.

„Jedno odpoledne, když jsme s Ivem byli na umělé lezecké stěně a povídali si o založení horolezeckého oddílu, došlo i na jeho případný název. Návrhy padaly různé, ale nakonec se nejvíce ujal název tehdy velmi oblíbené a médii často zmiňované měkké drogy trip. Ne že bychom ji někdy zkusili, spíš to mělo znamenat, že si budeme lezení užívat a přitom to zase nebudeme tak moc hrotit," zavzpomínal na založení novoměstského horolezeckého oddílu Jaromír Čejka.

A tak v březnu roku 2000 vznikl z cyklistického oddílu horských kol změnou stanov sportovní oddíl se zaměřením na horské sporty, především pak na horolezectví a skalní lezení.

Ivo Neuman bohužel tragicky zahynul 28. března 2005, jeho osudem se stala pískovcová skála v severních Čechách. „Bylo to velmi smutné datum pro náš oddíl. U části mladých novoměstských lezců tato událost znamenala dočasné a nebo i úplné ukončení lezení," vyjádřil se Jaromír Čejka.

Koncem dubna téhož roku si členové horolezeckého oddílu zvolili nového předsedu, Jaromíra Čejku. K většímu oživení činnosti Trip Teamu Nové Město na Moravě došlo ale až v roce 2010. „Paradoxně k tomu pomohl dopis ze sekretariátu Českého horolezeckého svazu, který upozorňoval na skutečnost, že oddíl má pouze dva členy a tento stav by mohl být důvodem k jeho zrušení, neboť podle stanov svazu musí mít oddíl minimálně pět členů. Tento dopis rozproudil komunikaci mezi lezci a dohodli jsme se, že oddíl chceme určitě zachovat," upřesnil současný předseda Jaromír Čejka.

Společné lezení

Trip Team Nové Město na Moravě nabízí nyní stávajícím i novým lezcům možnost vyřízení členství v ČHS a kombinaci členství v Českém horolezeckém svazu a Alpenvereinu. „Organizujeme také společné lezení se zvýhodněným vstupním poplatkem na umělou lezeckou stěnu v Bystřici nad Pernštejnem, organizujeme metodické hodinky s ukázkami a procvičováním lezeckých technik a celkově se snažíme o zprostředkování kontaktů mezi místními lezci," zmínil Jaromír Čejka, který je od loňského roku úspěšným absolventem kurzu instruktorů skalního lezení organizovaného Českým horolezeckým svazem.

„Naším cílem je umožnit zájemcům o skalní lezení a horolezectví získat v našem oddíle takové znalosti a dovednosti, aby si svůj oblíbený sport mohli co nejbezpečněji užívat," dodal Jakub Kastner, dlouholetý člen Trip teamu.

----------------

Víte, že?

Horolezecký oddíl Trip Team Nové Město na Moravě vznikl v roce 2000 zásluhou sportovního nadšence Iva Neumana. Jeho název byl inspirován měkkou drogou trip a je zaměřen na horské sporty, především na horolezectví a skalní lezení. Po tragické smrti Iva Neumana se stal předsedou klubu Jaromír Čejka.