Letos se výjimečně neodehrávala v novoměstském kulturním domě, který nyní prochází rekonstrukcí. Jako vždy však lidé mohli od včelařů koupit nejrůznější druhy medu, medovinu nebo také svíčky, kosmetiku, perníčky a mnoho dalšího.


„Zájemci mohou okusit také medové menu v restauraci U Pasáčka. Chtěli bychom totiž lidem ukázat, jaké má med v kuchyni využití a inspirovat je tak třeba k tomu, aby si pak něco podobného doma sami připravili,“ nechal se slyšet Zdeněk Tatíček, jednatel novoměstské Základní organizace Českého svazu včelařů.


Lidé totiž podle něj často používají med jenom k přípravě sladkých pokrmů, přitom je tento včelí produkt vhodný například i k chystání masa, a to zejména králičího a kuřecího.


Kromě medového jídla a nápojů však byl mezi návštěvníky zájem také o včelí kosmetiku nebo léčiva s příměsí mateří kašičky, včelího vosku, propolisu či dokonce pylu.


Výstava Vůně medu byla letos doplněna historickými exponáty. „Kvůli přestavbě kulturního domu vystavujeme tento rok v Horáckém muzeu, takže jsme se snažili, aby vše alespoň trochu zapadlo do muzejního rámce. Proto jsme nachystali několik historických exponátů,“ vysvětlil Zdeněk Tatíček. Mezi ty patřil například medomet, včelařské medaile nebo staré almanachy. Výstava potrvá v Horáckém muzeu až do 14. listopadu.