Jedním z deseti restů žďárské radnice, na které občanská iniciativa upozornila, je souběh hned několika funkcí starostky. „Pokud se někdo stane starostou nebo místostarostou, měl by se vzdát své role v Parlamentu či v Senátu, případně opačně," řekl Jan Šedo z občanské iniciativy Žijeme Žďárem. Ta podle jeho slov nehodlá kandidovat v komunálních volbách.

Iniciativa Žijeme Žďárem dohledala, že žďárská starostka Dagmar Zvěřinová ve funkci senátorky zastává v Senátu posty zástupkyně Senátu ve Stálé delegaci Parlamentu ČR do Euro-středomořského parlamentního shromáždění a předsedkyně Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. Dále je členkou Mandátového a imunitního výboru Senátu a členkou Výboru pro záležitosti Evropské unie. Mimo Senát vykonává také funkci předsedkyně předsednictva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. Dále je členkou dozorčí rady Vodárenské akciové společnosti, členkou dozorčí rady sdružení Vírský oblastní vodovod a členkou správní rady obecně prospěšné společnosti Santiniho Žďársko.

„Ve Žďáře se ukázalo, že jsou potřební i dva místostarostové, takže řízení města je bezesporu činností na plný úvazek," poznamenal ostře Jan Šedo.

Starostka Zvěřinová se ohrazuje vůči tomu, že by se kvůli svým dalším povinnostem maximálně nevěnovala výkonu starostenské funkce. „Pro město pracuji na sto deset procent. Nikdo nemůže říct, že se své práci dostatečně nevěnuji, nejsem na radnici, nechodím na schůzky a nevyřídím všechny záležitosti, které mám," reagovala starostka a senátorka Zvěřinová. Podle ní každý starosta podobného města jezdí vyjednávat různé záležitosti do Prahy. „Někteří starostové-neposlanci tam třeba obstarávají jednu či dvě věci, já tam stihnu vyřídit potřebné záležitosti jako starostka i jako senátorka," tvrdí Dagmar Zvěřinová.

Starostka Dagmar Zvěřinová považuje započatou kampaň iniciativy Žijeme Žďárem za štvavou. „Jsem tolerantní k tomu, že její zástupci jsou mladí a chtějí se zviditelnit. Jsem k sobě kritická, netvrdím, že něco třeba nešlo udělat lépe, a jsem ochotna změnit názor, pokud někdo podpoří jiný pádnými argumenty," řekla Zvěřinová. Té se nelíbí, že lidé z iniciativy ještě „nic neukázali". „A v některých věcech se už mýlili, ale ani argumenty odborníků na jednáních je nepřesvědčily," tvrdí starostka Žďáru nad Sázavou.

Vizi starosty a místostarosty na plný úvazek včetně dalších devíti „restů", jak jednotlivé body programu členové iniciativy Žijeme Žďárem nazvali, hodlají prostřednictvím takzvaného prohlášení o podpoře Rekonstrukce Žďáru předložit před podzimními komunálními volbami všem kandidátům do žďárského zastupitelstva. Ti budou vyzváni, aby svým podpisem přislíbili zasazení se o nápravu „restů." „Následně budeme kontrolovat, kdo své sliby dané před volbami drží, a kdo na ně po volbách rychle zapomíná," přiblížil vizi Martin Mrkos z iniciativy Žijeme Žďárem.

Desatero

Podle Jana Šedo nejde jen o nápady lidí ze sdružení. „Ale o shrnutí deseti hlavních požadavků občanů města, které jsme získali během několika námi organizovaných seminářů, a mnoha rozhovorů s místními," okomentoval program Jan Šedo.

Program vychází ze vzoru celostátní protikorupční aktivity Rekonstrukce státu. „Tu v parlamentních volbách podpořila většina stávajících poslanců a my jsme podobně jako iniciativy v Liberci nebo Šumperku sestavili program, který zapojí občany do chodu města a podpoří skutečnou demokracii," je přesvědčen Aleš Studený z iniciativy Žijeme Žďárem.

Občanská iniciativa vznikla v roce 2013 ze skupiny lidí, kteří se snaží najít způsob, jak zefektivnit zapojení obyvatel do rozhodování o vlastním městě, protože je to podle nich jediná cesta, jak ze Žďáru udělat skutečně atraktivní místo k životu. „Máme za sebou řadu aktivit směřujících k větší diskusi o problémech měst a řadu iniciativ směřujících ke zlepšení veřejného prostoru," uvedl Martin Mrkos. Ve Žďáře se tak pod záštitou občanské iniciativy diskutovalo o hazardu nebo dopravě.

Lidé z Žijeme Žďárem spolupracují se společností Frank Bold, jež stojí za programem Rekonstrukce státu, a někteří členové iniciativy jsou součástí sítě aktivních občanů budované touto společností.

---------------

Co chtějí prosadit?

1. Strategie a vize města Žďár nad Sázavou (stručná, nestranická, nadčasová, udržitelná)

2. Starosta na plný úvazek (starosta nebude současně v Parlamentu, či Senátu)

3. Komise, výbory a rady z odborníků (vymezení kdo a za co odpovídá, zveřejňování výsledků)

4. Územní plán: koncepčně a se zapojením veřejnosti

5. Útvar architekta města (nekupovat externí architekty)

6. Koncepce širšího centra města

7. Zelená páteř města (okolí Sázavy k relaxaci)

8. Skutečně informační webové stránky města (např. přehledné podklady k jednání zastupitelů)

9. Zapojení občanů do zlepšování města (např. služba Lepší místo)

10. Smlouvy a účetnictví města na internetu (viz Nové Město n. M.)

více na www.zijemezdarem.cz