Objekt v č. p. 119 na Vratislavově náměstí se městu nevyplatí nutné opravy by stály kolem pěti milionů korun. V domě nejsou rozvody plynu a stav bytů v prvním patře, jež jsou nyní prázdné, vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci.

Zájemce o nemovitost na náměstí bude muset v zářijové dražbě nabídnout nejméně sedm milionů korun. „Chceme dům prodat, ne ale za každou cenu, pod sedm milionů nepůjdeme. Když se neprodá, budeme muset hledat nějaké zdroje pro rekonstrukci. To ale bude těžké," vysvětlil šéf novoměstské radnice.

Budovu nyní využívají dva nájemci funguje tam lékárna u Salvátora a knihkupectví. „Byl bych rád, kdyby měli stávající nájemci zájem a ty provozovny tam zůstaly," vyjádřil se Šmarda.

Kromě nabídnuté ceny se totiž bude brát zřetel i na záměry zájemců. „Stát zase nemusí být o tolik lepší vlastník než soukromník," mínil starosta. „Nevíme, jaký nápad na využití může soukromý podnikatel přinést, třeba zrovna dobrý. A pro dobrý nápad bychom dům prodali rádi," řekl Michal Šmarda.

Město o prodeji domu, co stojí na 539 metrech čtverečních pozemku, informuje na webových stránkách asi pět týdnů. „Zájemci mají samozřejmě možnost si objekt důkladně prohlédnout. Zatím nikdo o prohlídku nežádal," uvedl Radek Fila z odboru investic a správy majetku novoměstského městského úřadu. Pozemky hned za domem už městu nepatří.

Zvažovat možnosti a jednat o využití budou radní i u některých dalších městských objektů třeba zahradnictví, jež město dlouhodobě pronajímá, či ztrátového kina. „Nutná rekonstrukce kina by stála dvacet až třicet milionů. My ty peníze teď ale nemáme," podotkl Michal Šmarda.

Podle něj teď radnice musí objekty zmapovat a posoudit jejich stav. „Pro město je vždy lepší budovat něco nového," tvrdí Michal Šmarda.

Podobně se na věc dívá starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. Město by rádo prodalo dva staré domy s pečovatelskou službou. „Bylo by lepší postavit nové, ale musíme čekat na vhodné dotace," řekl starosta Necid.

Lukrativní nemovitosti v centrech jako teď Nové Město ale prodávají města na Vysočině zřídka. Spíše „pouštějí" školní a podobné budovy, pro něž nemají využití. Ve Žďáře nad Sázavou se město „nemůže zbavit" školy stojící přímo na náměstí.