Nejstarším veteránem je letos stoletý Vlastimil Kadlec z Věstína. Naopak, nejmladším kandidátem na hasiče je před měsícem narozený Lukáš, syn vedoucí inspektorky okresního sdružení Lenky Neuvirtové z Velké Losenice. To jsou základní statistické údaje z výročního sněmu, který se v neděli konal v Novém Městě na Moravě.

Starosta okresního sdružení Luboš Zeman na něm přiblížil vývoj po loňském celostátním sjezdu, na němž se vláda zavázala podpořit rozvoj dobrovolného hasičského hnutí. Jedenáct sborů z malých vesnic Žďárska bude moci už letos využít státní dotaci na pořízení dopravního automobilu. Své první vlastní vozidlo získají jednotky z těchto vesnic: Javorek, Krásné, Odranec, Podolí, Radňoves, Roženecké Paseky, Sejřek, Studnice, Tři Studně, Ubušín a Zadní Zhořec.

Hasiči žďárského regionu v roce 2015 zasahovali u 2135 událostí, o rok dříve „jen" při 1844 událostech. Z toho bylo 180 požárů, hořelo nejvíc od roku 2011 a o 39 více, než v roce 2014. Ohně způsobily škodu za téměř 24 miliony korun, to je o 6,4 milionů víc. Mezi nejdražší patří požáry frézovacího stroje v Rudě u Velkého Meziříčí (šest milionů) a rodinného domu v Křižanově (dva miliony). Výbuch pyrotechniky ve Žďáře nad Sázavou způsobil škodu za 800 tisíc, ale hasiči uchránili hodnoty za tři miliony. Výrazně přibylo technických zásahů.

Co jsou předurčené jednotky sborů? „V uplynulém roce došlo k dokončení a zkvalitnění integrovaného záchranného systému zavedením předurčení některých zásahových jednotek okresu pro případ mimořádných událostí. Jednotky sborů dobrovolných hasičů z Měřína, Velkého Meziříčí a Velké Bíteše fungují pro zajištění humanitární pomoci na dálnici D1; o výstavbu humanitární základny se postará Žďár nad Sázavou 2 – Zámek; pro obsluhu evakuačních středisek jsou vyčleněny jednotky Křižanova a Osové Bítýšky; k výstavbě povodňových hrází je předurčen sbor z Jimramova," řekl na sněmu starosta Luboš Zeman.

Spolková jubilea

Nejen zásahy a jinou prací žijí hasičské spolky. Vloni se v okrese konalo dvaadvacet oslav – 140 let své existence si připomenuly sbory v Nedvědici, Bystřici nad Pernštejnem a Jimramově, 135 let v Polničce a Štěpánově nad Svratkou, 130 let v Rudě, Vídni, Nových Dvorech, Nové Vsi u Nového Města na Moravě, Kadově, Vepřové, Skleném a Malé Losenici, další významná jubilea mělo osm sborů.

Letos budou slavit ve Velkém Meziříčí, Žďáře nad Sázavou, Nížkově, Věcově, Škrdlovicích a Velké Losenici.

Nedělní valná hromada uvítala nové hasičské prapory. „Zatímco v roce 1995 vlastní zástavu na Žďársku mělo pouze pět sborů, nyní prapor má již 128 sborů," vedl náměstek starosty Jan Slámečka. Vyšít si svůj doklad daly spolky v těchto městech a vsích: Netín, Křižanov, Karasín, Polom, Rudolec, Sazomín, Velké Tresné, Maršovice, Ořechov-Ronov, Vítochov.

K mimořádnému kroku se rozhodli hasiči v Křižanově. Jejich prapor od Leopoldy Holmeisterové z roku 1883 byl vůbec nejstarší na Moravě, a protože se již rozpadal, sbor si pořídil jeho přesnou repliku. Originální je prapor z Netína, na rubové straně má netínskou madonu a krasopisně vystehovanou prosbu – Nanebevzatá královno netínská, oroduj za nás.

Ocenění sportovců

Putovní trofej, velký broušený pohár Jana Dřínka za nejlepší sportovní výkon žďárského okresu v roce 2015, si do své zbrojnice na další rok odvezly hasičky z Velkého Meziříčí za vítězství na mezinárodním mistrovství České republiky v disciplinách světové hasičské organizace CTIF. V tajném hlasování uspěly před výkony mužů ze Lhotky a Daňkovic a mladých hasičů z Radostína nad Oslavou. Byly uděleny výkonnostní třídy požárního sportu – třetí získal Dominik Chalupa z Laviček, druhé Kateřina Kutlvašrová a Marie Štěpánková z Velkého Meziříčí, a tu vůbec nejvyšší Kateřina Mašková z Rudy.