„Čapí samec v Herálci uhynul a samice by se sama nedokázala o čerstvě vylíhlá mláďata postarat lovit pro ně i pro sebe. Z hnízda proto hasiči postupně odebrali dvě čapí miminka a jedno vejce. Další dvě vejce tam ponechali. Možná se je podaří samici ještě vysedět," sdělil Josef Cach ze Záchranné stanice volně žijících živočichů Pasíčky u Boru u Skutče.

Právě pracovníci ze záchranné stanice požádali ha-sičskou jednotku o pomoc. „Celá akce trvala téměř hodinu a půl a probíhala za použití výškové techniky," doplnila k průběhu výjezdu tisková mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Čápata, jež byla podle Josefa Cacha po snesení na zem v kritickém stavu, a uvidí se, zda přežijí, putovala do inkubátoru a vajíčko do umělé líhně.

Ostatně v ní jsou i další tři vejce čápa bílého, která pracovníci záchranné stanice odebrali z hnízda v Bohdanči, devět kilometrů od Zruče nad Sázavou. „Samec tam má problém lovit, takže jsme situaci řešili odvezením vajec," poznamenal Cach s tím, že na usmrceného černého čápa po zásahu elektrickým napětím byli nedávno upozorněni rovněž v Krouně u Hlinska. „V okolí se nám ovšem nepodařilo hnízdo vypátrat," dodal pracovník Pasíček.

Zásahem proudu jsou nejvíce ohroženi středně velcí ptáci, konkrétně čápi tímto způsobem hynou v zemích střední Evropy nejčastěji. Podle slov Jaromíra Čejky, ornitologa a mluvčího Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy, nedochází ke smrtelným úrazům proto, že by brodiví ptáci na dráty elektrického vedení sedali. Čápi se vyznačují velkým rozpětím křídel a vlivem silného nárazového větru se někdy může stát, že dojde ke kontaktu.

„Druhým nejčastějším důvodem úmrtí je otrava z nástrahy políčené na jiného živočicha," konstatoval Čejka.

Ke střetu s dopravním prostředkem či úmyslnému zabití ze strany člověka zde podle Jaromíra Čejky nedochází.

Ochránci sledují čápy pravidelně. V loňském roce zkontrolovali na území CHKO Žďárské vrchy a okresu Žďár nad Sázavou šestatřicet lokalit. Podle statistiky byly obsazeny tři desítky hnízd a šest zůstalo opuštěných. Na jednadvaceti místech se podařilo bílým čápům vyvést mláďata a na devíti lokalitách pobýval pouze jeden čáp nebo pár.

„Máme několik monitorovacích míst, díky Herálci víme, že čapí samice už sedí na snůškách. Na svém stanovišti jsou dále čápi například v Rudolci. Konkrétní početní stavy ale budeme znát až za dvacet dní," řekl ornitolog Jaromír Čejka. Příbytek čápů je možné sledovat on-line na webové kameře v Novém Veselí.

První čápi bílí se začínají na Vysočinu vracet koncem března či počátkem dubna. Zdejší krajina je pro ně velmi atraktivní a dokonale vyhovuje jejich potřebám. Snad kromě centrální části Žďárských vrchů, která neposkytuje těmto stěhovaným opeřencům tolik oblíbené soustavy rybníků. Obsazování hnízd někdy provázejí tvrdé boje. Loni ve Vojnově Městci už měl čapí pár v hnízdě tři vejce, když se tam objevili další čtyři čápi. Strhla se velká bitva šesti čápů, při které došlo ke shození vajec a jejich rozbití.

Je trendem posledních let, že čápů bílých celorepublikově ubývá, způsobují to prudké a časté výkyvy počasí v průběhu hnízdního období v jednotlivých regionech. S tím také souvisí úbytek potravní nabídky.