„Soutěží se v klasickém složení jednoho velitele a osmi závodníků, kategorie jsou rozdělené pro hasiče a hasičky,“ informoval starosta Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Luboš Zeman. Ze soutěže se stala dlouholetá tradice, letošní čtrnáctý ročník se koná na víceúčelové dráze u zimního stadionu ve Žďáře nad Sázavou a akce bude spojená i s poctou bývalému čestnému veliteli sboru Karlu Heroldovi. „Nesmazatelně se zapsal do téměř půldruhého století dlouhé historie celého Žďárska s více než 250 hasičskými sbory,“ připomněl Zeman.

Družstva se musí zapsat do dvanácté hodiny, kdy proběhne jejich slavnostní nástup a oficiální zahájení závodu. Od půl jedné budou požárníci bojovat o prvenství a předvádět natrénované časy. „Vítězí hasiči s nejlepším časem, přičemž putovní pohár získá tým s největším věkovým průměrem, útok však musí úspěšně dokončit,“ vyjádřil se Zeman.

Organizátoři vyhlásí vítěze až po šestnácté hodině, do té doby bude soutěžící a diváky bavit vystoupení souboru ASAF, bubeníků z Nového Města na Moravě.

Gabriela Pišínová