V oblasti gastronomie se pohybujete mnoho let a máte možnost srovnání s dalšími evropskými zeměmi. V čem vidíte největší nedostatky tohoto oboru?
Podle mého mínění je největším problémem samotný personál. Každý provozovatel se nějakým způsobem snaží zlepšovat své služby. Nic si nebudeme namlouvat, všichni to dělají pro zisk. Ovšem těžko lze provozovat kvalitní restauraci, hospodu či bar, pokud nenajdete dobré kuchaře a číšníky.

Co tedy dělá podnik dobrým podnikem? Je oním základním stavebním kamenem personál?
Určitě. Já osobně tvrdím, že lidi chodí za lidmi. To znamená, že barman musí být skoro psycholog, musí umět mluvit s lidmi. Jakékoliv problémy personálu by měly zůstat venku za dveřmi. Důležitá je nejenom nabídka a služby, ale v neposlední řadě právě přístup k zákazníkovi. To jsou věci, které dělají bar barem či restauraci restaurací.

Každého hosta potěší, když si obsluha zapamatuje, co si člověk objednává…
Ano, to je přesně ono. Na této bázi funguje například síť hotelů Four Seasons. V databázi mají informace o každém hostu, ke každému tak mohou přistupovat zcela individuálně. Člověk pak má pocit, že je osobnost a že není jenom jedním z mnoha.

Proč ale profesionální přístup k hostům není všude samozřejmostí?
Pořád jsem přemýšlel, čím to může být. Když jsem ale viděl, jak po sedmnácti letech vypadají současní studenti velkomeziříčské Hotelové školy, tak jsem to pochopil. Dřív byla tato škola pojmem po celé republice. Dostat se tam před dvaceti lety bylo dost náročné, dneska už to tak bohužel není. Přístup ke škole a k práci se dost změnil. Nedá se to dávat za vinu učitelům, protože spousta jich je tam stejná jako za dob mého studia. Nezměnili se kantoři, ale doba. Povolily totiž morální zásady. Učitelům jejich úkol vůbec nezávidím.

Myslíte si tedy, že úroveň pohostinských zařízení klesá?
Nebudu tvrdit, že všechny podniky stagnují nebo jejich úroveň směřuje dolů. To samé platí i o hotelové škole. Na některých caterinzích jsem objevil lidi, které jejich profese opravdu baví a kteří v budoucnu něco dokážou. Ovšem někteří absolventi po škole zvládnou namíchat nanejvýš vodku s džusem a troufnou si přesto mluvit o sobě jako o barmanech. Navíc personál se dříve zapojoval do chodu podniku a přicházel s vlastními nápady na zlepšení.

------------------

Kdo je Marek Nováček?

Narodil v Třebíči, ve Velkém Meziříčí absolvoval Hotelovou školu Světlá. Pracuje jako obchodní poradce v oblasti gastronomie, což v sobě nese nejen školení barmanů, ale také například vymýšlení nových koktejlů. Dříve se aktivně účastnil barmanských soutěží, dnes bývá zván jako porotce. Je majitelem koktejlového baru The Blues Brothers v Meziříčí.

-----------------

Muzikanti zahrají pro charitu

Profese barmana nemusí obnášet pouze míchání drinků. Podnik se může kromě péče o spokojeného zákazníka zaměřit i na prospěšnou věc, jako je tomu v případě aktivit majitele koktejlového baru The Blues Brothers Marka Nováčka .

„Ano, po dva roky jsme vždy v červnu pořádali charitativní koncert Muzikanti dětem. Jeho výtěžek první rok putoval Dětskému středisku Březejc, vloni jsme peníze předali tasovskému sdružení Slepíši,“ řekl Nováček. Říká se do třetice všeho dobrého.

„V této chvíli již na třetím ročníku pracujeme. Dokonce už máme i termín, a to sobotu 6. června. Změnit by se měl program koncertu, kdy už nebudou
vystupovat pouze místní kapely, ale objevit by se tu měly i zcela nové tváře,“ prozradil Marek Nováček.

Třetí ročník by se měl orientovat především na rockovou muziku. Pokud by se tento hudební styl setkal v Meziříčí s kladným ohlasem, chce tým kolem Marka Nováčka uspořádat v průběhu prázdnin rockový festival.

Komu budou peníze z třetího charitativního koncertu určeny? „O tom zatím stále jednáme. Ale rýsuje se možnost, že by další výtěžek mohl putovat do třebíčského ústavu pro postižené děti,“ uvedl pořadatel.

Kromě charitativního koncertu plánuje Nováček další kulturní akce. 23. prosince vystoupí v baru The Blues Brothers skupina Nonsense, která se rovněž podílí na Muzikantech. Prosincový koncert velkomeziříčské kapely bude unplugged, což znamená, že muzikanti tentokrát elektrické nástroje vymění za akustické.

Lucie Kučerová