„Vyhlásili jsme tentokrát dvě kola půjček z Fondu rozvoje bydlení, díky nimž mají lidé možnost rekonstruovat například střechy, fasády, ale i bytová jádra," nechal se slyšet novoměstský starosta Michal Šmarda.

Podle něj je tato služba obyvatelům poměrně úspěšná a veškeré vypůjčené finanční prostředky jsou také řádně spláceny.

O půjčku mohou žádat jak majitelé nemovitostí, tak i sdružení vlastníků bytových jednotek. „U bytových domů, které byly zprivatizovány, jsou nejčastěji měněny střechy, výtahy a podobně. Právě jim Fond rozvoje bydlení hodně pomohl," řekl Michal Šmarda.

Druhé kolo

Do druhého kola se tentokrát přihlásili tři zájemci, mezi něž bylo rozděleno celkem čtyři sta dvacet tisíc korun. „Zájem projevilo jedno sdružení vlastníků bytových jednotek a dva majitelé rodinných domů," upřesnil místostarosta Nového Města Stanislav Marek.

Půjčky z Fondu rozvoje bydlení mohou být použity například na obnovu fasád, výměnu oken, zřízení domovní čistírny odpadních vod, půdní vestavbu a na další stavební akce, které jsou vyjmenovány v pravidlech pro použití těchto účelových prostředků.

V příštím roce by mohli na peníze z novoměstského Fondu rozvoje bydlení dosáhnout i ti obyvatelé Města a jeho místních částí, kteří v minulosti nesplňovali některá daná kritéria.

„Fond je dnes samofinancovatelný, to znamená, že je plněn splátkami z minulých úvěrů. Dříve byl financován mimo jiné prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení, a proto jsme museli plnit některé podmínky dané tímto fondem. Proto příští rok budeme moci nastavit i některé nové zajímavé možnosti pro čerpání těchto prostředků tak, abychom přispěli k lepšímu celkovému vzhledu města," vysvětlil Michal Šmarda.