Když zmiňuje smažený sýr, tak o něm restauratér Tomáš Vokřínek mluví jako o fenoménu.

„I takové jídlo může patřit mezi top gastronomii. Záleží, jak se udělá. Místo využití polotovaru ho mohou kuchaři udělat na másle. Sýr může být správně uleželý. Můžou se použít různé druhy. Určitě jsou možnosti, kam to posouvat,“ rozplýval se restauratér a přiblížil, co dokáže cenu smažáku ovlivnit.

Jak je to jinde na Vysočině?

V jedné restauraci na Brodsku si můžete smažák dát s poměrně netradiční přílohou. O jakou jde, zjistíte zde.  

Chcete místo klasiky ochutnat něco více odvážného? Vydejte se do restaurace v Jihlavě

Milovníci smaženého sýru se mohou řídit podle smažákomapy, kam se dostal i jeden zástupce z Pelhřimovska. Který to je, to se dozvíte tady.

O svoje tajné tipy se s Deníkem podělili gurmáni z Třebíčska.

Mezi podniky, které Vokřínek spravuje, patří Zimák, U Pošty a U Pily. Tam porce smaženého eidamu s hranolky a tatarskou omáčkou vyjde na necelých sto sedmdesát korun.

„V dnešní době bývá sýr dražší než maso. Může se beze všeho stát, že plátek masa vyjde levněji,“ porovnal.

A zmínil další důvody, které ovlivňují cenu. „V restauraci se snažíme zachovat kvalitu, navíc tu máme další výdaje. To také výsledek ovlivní. Restaurace je něco jiného než bistro, aniž bych to chtěl shazovat,“ doplnil Vokřínek s tím, že smažák je klasika, ke které si Češi vždycky najdou cestu.

Ve Žďáře jsou přesto podniky, kdy člověk za sýrový pokrm nezaplatí ani stovku. Takovým místem je rychlé občerstvení MLS u náměstí Republiky. Tam jídlo prodává Dominika Slivková. „Smažák je u nás dennodenně bezkonkurenční jedničkou. A to tu míváme i párek v rohlíku nebo kebab. Každý den ho prodáme klidně i desítky,“ nastínila prodavačka. A doplňuje, že v nabídce mají několik jeho variant.

Ceny smažáků ve Žďáře

  • restaurace Grand Poppet: smažený uzený sýr, vařené brambory, tatarka: 169 korun
  • restaurace U Pošty: variace smažených sýrů se slámovými hranolky a tatarskou omáčkou: 199 korun
  • restaurace Na Farských: smažený sýr gouda, slámové hranolky s tatarskou omáčkou: 195 korun
  • Süssův hostinec: smažený sýr: 95 korun
  • restaurace Krystal ZR: smažený sýr, farmářské hranolky, tatarská omáčka: 145 korun
  • restaurace U Pily: Smažený eidam, hranolky, tatarská omáčka: 168 korun
  • Original restaurace INGOT: smažený sýr gouda, hranolky, tatarská omáčka: 199 korun
  • restaurace Pohoda: smažený sýr, tatarská omáčka: 120 korun
  • hotel Hajčman: smažený vepřový řízek (150 g): 129 korun
  • rychlé občerstvení MLS: smažený sýr v bulce s hranolky: 89 korun
  • jídelna Vesna: smažený sýr, hranolky, tatarka: 83 korun

Cenu podle ní snižuje už to, že se jedná o výdejní okno. „Nemáme tak velké prostory, takže ani nemáme vysoké výdaje za energie nebo nájem. Stejně tak spotřeba vody na nádobí není nějak zásadní. Nemusíme zaměstnávat tolik číšníků a servírek,“ vyjmenovala Slivková.

Navzdory tomu, že pracuje v bistru, tak upozorňuje, že v něm neprodávají polotovary. „Každý den smažené sýry obaluje majitelka. Dává si na tom záležet. A lidé to oceňují, když u nás jsou nepřekonatelnou jedničkou,“ popsala.

Smažáky ve Žďáře | Video: Deník/Jiří Kašpárek

Rychlé občerstvení MLS rád využívá Martin Horváth. „Vyhovuje mi, že nemusím na jídlo čekat dlouho. Navíc jsou tu super ceny. A hlavně tu mají dobré jídlo, ať už jsem zkusil cokoli,“ zhodnotil zákazník.

Levný smažák si zájemci mohou dopřát také v prodejně rychlého občerstvení Vesna. Tam stojí do devadesáti korun i s přílohou. Už dříve Deníku vysvětlila strategii podniku Věra Fojtová, která ji řídí přes třicet let.

„Museli jsme však nedávno stejně zdražit. Nahoru totiž jdou ceny surovin i elektřiny. Ale ceny stejně musíme držet nízko, protože nejsme klasická restaurace. Na druhou stranu to přiláká víc lidí,“ řekla.