Slavnosti brambor pořádá již druhým rokem na své farmě Centrum zelených vědomostí Eden, které láká návštěvníky na zážitky v podobě dobrého jídla a nevšední zábavy pro děti.

Hod vidlemi

„Pro nejmenší se na slavnostech chystá dětský koutek s živými zvířaty, fotokoutek anebo zemědělská olympiáda, ve které si děti mohou zasoutěžit," řekl organizátor akce Martin Bartoš. Právě zemědělská olympiáda je letošní novinkou, děti se tak společně s rodiči mohou zúčastnit disciplín, jako je hod vidlemi nebo holínkou. Program pro děti si stejně jako loni přichystá středisko volného času v Bystřici. Děti se tak v bramborovém koutku zabaví například výrobou bramborových razítek, pečením brambor v popelu nebo skákáním na trampolíně. Nicméně i rodiče si přijdou na své. Budou mít možnost zajezdit si traktorem či na koni, zapojit se do soutěže o největší bramboru anebo nejrychlejšího loupače brambor.

Kromě toho několik kuchařů předvede také kuchařskou show. „Na pódiu se budou letos střídat odborníci na pěstování brambor s kuchaři z restaurace rekreačního střediska Borovinka v Domaníně. Ti spolu s kuchaři z centra Eden opráší i tradiční recepty z Vysočiny," řekl ředitel centra Michal Burian.

Kuchaři připraví desítky bramborových pokrmů, mezi které začlení i slavnostní pětichodové bramborové menu. „Díky spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským se nám podařilo rekonstruovat některé recepty. V nabídce tak máme zařazeno asi dvanáct jídel, například bramborový tatarák," vysvětlil Bartoš.

Malí strávníci ocení například brambory na sladko, bramborové koláče či noky s povidly a mákem nebo farmářské hranolky. V souvislosti se Slavnostmi brambor budou navíc některé restaurace po celé republice servírovat bramborové dobroty.

Návštěvníci bystřických slavností se rovněž seznámí s několika druhy brambor a na seminářích se dozví něco o jejich historii v Česku. Na farmářských či řemeslných trzích si pak mohou zakoupit domácí produkty či upomínkové předměty.

Slavnosti brambor začnou o půl desáté ráno a skočí okolo páté hodiny odpoledne. Dvoudenní vstupné pro dospělého je 80 korun v předprodeji a 100 na místě. Pro děti je to 60 korun v předprodeji a 80 na místě. Děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.

--------------

Soutěž

SOUTĚŽ O 2x2 VSTUPENKY NA SLAVNOSTI BRAMBOR

Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte dvě vstupenky na Slavnosti brambor.

Soutěžní otázka:

Brambory byly do Evropy přivezeny z Peru nebo Bolívie v 16. století, přesný rok je však předmětem spekulací. Která civilizace tuto plodinu již před 4 tisíci let na svém území domestikovala?

a) Inkové

b) Mayové

Správné odpovědi zasílejte spolu s telefonním číslem na e-mail eva.drdlova@denik.cz do středy 17. září do 12.00 hodin.

Výhru získá v pořadí třetí a devátý soutěžící, který správně odpoví na soutěžní otázku.

NEVYHRÁLI JSTE?

NEZOUFEJTE!

S Deníkem můžete znovu soutěžit o vstupenky na Slavnosti brambor v dalších kolech soutěže ve středu a ve čtvrtek.