Dva z nich se totiž rozhodli nekandidovat a ukončit tak svoji politickou kariéru. Tím prvním, jehož jména byste na krajských kandidátních listinách hledali marně, je jednašedesátiletý Josef Novotný. Křeslo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky získal po volbách v roce 2010 na kandidátce Věcí veřejných. „Politiky bylo dost," konstatoval včera na dotaz o své další politické budoucnosti po rozpuštění sněmovny Novotný.

Bývalý starosta Bystřice nad Pernštejnem a zastupitel Kraje Vysočina si rovněž v letech 2002 až 2008 vyzkoušel post senátora. Ten však po uplynutí funkčního období neobhájil. „Pomalu se blížím k důchodovému věku, chci se více věnovat rodině a nějakému maličkému podnikání," vyjádřil se ještě exposlanec.

Politik, či spisovatel

Mezi již známými vysočinskými uchazeči o poslanecký mandát za Komunistickou stranu Čech a Moravy chybí letos třiašedesátiletá novoměstská právnička Marie Rusová. Jako poslankyně působila v letech 2002 až 2006 a poté opětovně od roku 2010. „Řekla, že již kandidovat nebude, že další čtyři roky jsou dlouhá doba," odůvodnil absenci Rusové na kandidátní listině její stranický kolega Jan Slámečka, jenž naopak jako „čtyřka" do předčasných parlamentních voleb míří. Poprvé. „V primárkách se vybírali kandidáti, kteří přicházeli v úvahu. Volba padla i na mě, souhlasil jsem. Když to straně pomůže. Mojí prioritou ale zůstává funkce v krajském zastupitelstvu," řekl Slámečka.

Jasno v tom, koho vyšlou na Vysočině do voleb, mají rovněž sociální demokraté. Jako svoji vedoucí osobnost v kraji vedení strany potvrdilo dosavadního hejtmana, nestraníka Jiřího Běhounka. Za ním je politický matador Karel Černý z Hamrů nad Sázavou. Poslancem je od roku 1998, přičemž dva rok předtím zastával funkci asistenta poslance. „Dvojkou" byl osmačtyřicetiletý politik i ve volbách před třemi lety. A čím by se živil, kdyby u voličů neuspěl? „Zatím jsem o tom neuvažoval. Ovšem vzhledem k tomu, že je mým koníčkem psaní knih, tak bych to asi dělal profesionálně," sdělil Černý.

Ve vrcholové politice chce nadále zůstat také dnes již bývalá předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová. „Pokud by ODS do voleb Miroslava Němcová skutečně vedla, bude jí rozhodnutím grémia ODS určen kraj, ve kterém bude kandidovat. Obvykle lídr kandiduje v některém z velkých a lidnatých krajů. Může se tak stát, že na Vysočině by kandidátku vedl někdo jiný," sdělil již dříve předseda partaje na Vysočině Miloš Vystrčil. Dodal, že se stranické primárky na Vysočině uskuteční 4. září.

Alternativu pražské jedničky připouští sama Němcová, podle ní však není ještě definitivně rozhodnuto. Předpokládá, že se na volebních lídrech domluví během týdne. „Nejsou to žádné tajnosti. Jenom si potřebujeme vyřešit a poskládat kandidátní listiny takovým způsobem, abychom pokryli lidmi, které chceme prezentovat, celou Českou republiku, takže nemá smysl nyní zveřejňovat, kde budu, nebo nebudu. Pražská varianta určitě v úvahu je," podotkla politička ze Žďáru.

První podobu pražské kandidátky by měla v pondělí schvalovat na návrh jednotlivých oblastí regionální rada. Návrh postoupí vedení strany a následně se na začátku září sejde pražský regionální sněm, který by měl odsouhlasit její konečnou verzi.