Lék je dostupný ve všech krajských nemocnicích. Nabízí ho od minulého týdne například nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Zatím jsme podali jen jednu dávku,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo. Jak upřesnila, podávání léku se řídí přísnými pravidly. Pacient může lék dostat jen tehdy, když to doporučí jeho praktik nebo specialista.

Naopak velký zájem o experimentální lék je v Nemocnici Jihlava. „Za dva týdny ho dostaly víc než dvě desítky lidí. Informaci o léku jsme nedávali na nemocniční web. Obáváme se laviny telefonátů od pacientů, kteří by lék chtěli. To ovšem nelze bez doporučení odborníka. Lékaři v terénu o tom ale vědí,“ poznamenala mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Do školek se vrací předškoláci a do škol děti z prvního stupně.
Návrat dětí z Vysočiny do škol a školek: nad Pelhřimovskem visí otazník

Nemocnice Třebíč údaje o použití experimentálního léku Bamlanivimab poskytovat nebude. „Je to interní věc nemocnice, ne zpráva pro tisk,“ vzkázala mluvčí Jitka Mácová.

V Novém Městě na Moravě podali lékaři podle mluvčí tamní nemocnice Tamary Peckové Homolové lék několika prvním pacientům. „Další várku léků jsme objednali, kromě Bamlanivibamu dáváme i lék Regn-cov-2,“ dodala Pecková.

Zatím žádný pacient nedostal Bamlanivibam v nemocnici Pelhřimov. „Podávání takového léku není jednoduché. Je tam spousta omezení. U nás na to v současné době, s ohledem na stavební práce, není ani dostatek vhodných prostor,“ vysvětlil ředitel Michal Kozár.

Nejdřív nadšení, potom zmatky

Praktičtí lékaři a specialisté, které Deník oslovil, se k léčebné novince zatím staví s rozpaky. Praktický lékař Jaroslav Pučalík z Havlíčkobrodska žádného pacienta na experimetnální léčbu Bamlanivibamem neposlal. „K tomu tématu se nebudu vyjadřovat, nemám o něm dostatek informací,“ konstatoval.

Léky proti covidu

Regeneron: pro rizikové skupiny, v rané fázi onemocnění, užit byl při léčbě Donalda Trumpa.
Bamlanivimab: experimentální lék, pro rizikové skupiny, v rané fázi onemocnění.
Ivermektin: kontroverzní, podle názoru některých lékařů má dobré výsledky, dle jiných není bez rizika.
Regn-Cov 2: Jde o kombinovanou léčbu dvou léčivých přípravků Casirivimab a Imdevimab a je určený pro vysoce rizikové ambulantní pacienty

Ani jihlavská lékařka Stanislava Fuňková zatím žádného pacienta na experimentální léčbu nedoporučila. „Mou ordinací projde velké množství pacientů, takovou informaci nemohu poskytnout,“ odpověděla plicní lékařka Jiřina Knillová z Jihlavy.

Praktický lékař Zdeněk Řehák z Třebíče o žádných experimentálních lécích už slyšet nechce. „Je to stejné jako s očkováním. Nejdřív nadšení a pak zmatky. Nikdo nic neví. Budou vakcíny, nebudou vakcíny. Takže se chci jen věnovat pacientům a mít klid,“ vzkázal doktor.

Lék bamlanivimab.
Přehled covidového léčiva: nemocní na jižní Moravě dostanou to, co prezident

Jak vysvětlila mluvčí brodské nemocnice Petra Černo, k léčbě bamlanivimabem je potřeba se nejprve telefonicky objednat. „Podmínkami pro podání Bamlanivimabu je věk nad dvanáct let a váha nad čtyřicet kilogramů. „Za předpokladu, že doba trvání příznaků nepřesahuje sedm dní a doba od zjištění pozitivity testu na SARS-CoV-2 nepřesahuje tři dny a u pacienta existuje vysoké riziko zhoršení klinického stavu,“ doplnila mluvčí. Lék je vhodný například pro obézní pacienty. nemocné s žilními problémy, pro onkologicky nemocné nebo pro pacienty po transplantaci.