„Skončil jsem desátý, což je zatím nejlepší umístění člověka z České republiky,“ vypráví Neubauer redaktorce Deníku Rovnost.
Ačkoliv bydlí pod Pálavou, už pět let má svou kavárnu v Brně. Cesta k ní však byla klikatější. Z rodného Nového Města na Moravě se po střední škole vydal do Londýna, kde se ještě kávou nepolíbený uchytil v jedné z tamních kaváren. „Líbilo se mi, že kladli důraz na kvalitu před kvantitou. Když jsem zákazníkovi připravil kafe špatně, řekli, ať ho vyleju a udělám nové. Díky ochutnávání jsem se naučil kávu pít,“ vzpomíná šampion.
Praxe v Anglii mu změnila život. Nakonec třikrát vyhrál neprestižnější klání jeho profese Barista roku. I když dosáhl mnohého, zájem o šálek s kvalitním nápojem u něj neopadá. Naopak. „Výběr kávy se odvíjí od počasí, jestli je léto nebo zima a také denní doby. Nedá se říci, že bych pil pouze espresso nebo mléčnou kávu. Občas si dám i filtrovanou. Tím, jak s ní pracuji, baví mě ochutnávat různé druhy,“ popisuje.
Na otázku, zda vnímá rozdíly mezi kavárnami v Brně a například Praze, kroutí hlavou. „V hlavním městě je na všech místech obecně více lidí včetně turistů, takže je tam větší kupní potenciál zákazníků. Na druhé straně tam je i více podniků a větší konkurence. V Brně je to kolegiálnější. Co se týče gastronomie, město v posledních letech ušlo velký kus cesty,“ tvrdí Neubauer .
Pět let provozuje svůj podnik na Kapucínském náměstí. Lidé k němu nejčastěji chodí na espresso. „Je to trochu neobvyklé, protože v kavárnách se obecně prodává více mléčných nápojů, ale ke mně chodí primárně ochutnávat kávu. Poslední rok a půl ji připravuji z vlastně pražených zrn zkombinovaných se zrny od jiných pražíren, ať už českých nebo evropských,“ popisuje podnikatel.
Když není v práci, vypije dva až tři šálky. Jakmile je ale v zápřahu, množství stoupá. „Třeba po pražení si dělám zpětné ochutnávky, abych zjistil, co jsem upražil a vypiji toho mnohem více,“ vysvětluje muž.
Rodák z Vysočiny ve volném čase rád sportuje a věnuje se rodině. „Mám dvě malé děti, tříletého syna a jednoroční holčičku. Ze sportů preferuji především kolektivní, u kterých se nejlépe odreaguji. Rád poslouchám vážnou i moderní hudbu. Dříve jsem i zpíval ve sboru,“ uzavírá barista.