„Podobných akcí se zúčastňujeme pravidelně, jak se o něčem dozvíme, jedeme. Letos máme namířeno dokonce do Polska, dostali jsme se do výběru, tak doufám, že se nevrátíme s ostudou. Ale jinak nám nejde o medaile, naším krédem je se zúčastnit, protože se setkáváme s kamarády a známými a další poznáme,“ sdělil Jaroslav Musil z SDH Herálec.

Brněnského modeláře Zdeňka Brachtla aktuálně zaměstnávají miniatury hradů kolem Svratky – do konce prázdnin jich bude k vidění pět a první část parku se zpřístupní veřejnosti.
OBRAZEM: V bystřických Lužánkách vyrůstají hrady na horním toku Svratky

I když dnešní hasiči, zejména členové zásahových jednotek, musí také disponovat dobrou fyzickou kondicí, jejich předkové na tom museli být ještě lépe. „Tenkrát se hasiči hodně nadřeli. My tady postavíme čtyři šest chlapů na pumpování, práce je to namáhavá, a to děláme jenom chvilku. Tehdy museli mít rozhodně další lidi na střídání, protože jinak by to neuhasili. Navíc na stříkačku taženou koňmi se při cestě k ohni vešlo tak těch osm hasičů, ostatní se tam museli dopravit jinak, třeba doběhnout. Ještě namáhavější to pak bylo pro hasiče, kteří měli stříkačku na podvozku, takže ji z něj nejdříve museli sundat,“ přiblížil Jaroslav Musil. S koňmi se také nemohlo dojet až k ohni, aby se nezačali plašit, takže pokud by délka hadic nedostačovala, hasiči museli stříkačku ještě kus dotlačit.

Zdroj: Deník/Lenka Mašová

To ostatně dělali i při škrdlovických závodech, ale odhadem šlo jenom tak o patnáct až dvacet metrů, aby stroj přistavili na start požárního útoku. Podstatou disciplíny bylo, stejně jako při klasickém požárním útoku - pouze s výjimkou toho pumpování, rychle rozvinout hadici, zamířit a pumpovat tak dlouho, dokud z hadice na cíl nevytryskne proud vody. Dalšími soutěžními disciplínami byla pivní štafeta (alko, či nealko), překážková dráha a jako speciální byl ohlášen hod holínkou.

Bez koní se při závodech „koněk“, kterých se zúčastnily týmy z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, obešli docela. Hasiči je ostatně před více než stoletím také sami neměli. „Sedláci nebo další lidé, kteří koně vlastnili, měli tehdy povinnost je hasičům půjčit. Když se začalo zvonit na poplach, museli s nimi přijít,“ doplnil Jaroslav Musil.

Akce pořádaná škrdlovickým hasičským sborem se nekoná každoročně, poprvé se uskutečnila v roce 2011, a letos byla opět spojená se setkáním historických traktorů provázeným spanilými jízdami po okolí i soutěžemi. I v letošním roce se v areálu objevilo více než sto strojů různých značek i roků výroby.

Zkontrolovali i hnízdo v Mirošově.
V Novém Veselí zažili velkou čapí tragédii