„Nicméně není to ještě důvod k předčasnému optimismu. Protože jsme zažili situaci, kdy jsme odebrali 19 vzorků a pozitivních bylo 13,“ podotkl Jiří Kos.

Jak upřesnil, všechny testované osoby měly nějakou spojitost s Větrným Jeníkovem, kde se nákaza objevila minulý víkend. „Jsou to kontakty lidí, u kterých byl test pozitivní v provázanosti na sociální služby v Jihlavě a podobně,“ upřesnil Jiří Kos.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Koronavirus se vrací. Na jihlavském magistrátě jsou znovu povinné roušky

Jak konstatoval, ukazuje se, že třeba jen krátká hygienická opatření, například izolace nakažených, mají účinnost. „Zatím nebudeme dělat žádné předčasné závěry. Jestli se nám podařilo ohnisko nákazy zvládnout, to ukáže následující týden. V pondělí 13. července se sejde krizový štáb magistrátu v Jihlavě a uvidíme, jaký bude další postup, zda je možné bezpečnostní opatření redukovat,“ sdělil Jiří Kos.

Nejvíc nakažených je k datu 11. července od začátku pandemie na Havlíčkobrodsku (99), následuje Žďársko kde hygienici napočítali od začátku nákazy 43 pozitivních, počty rostou v regionu Jihlava, kde je už 41 nakažených od začátku pandemie. Pouze tři lidé se nakazili za celou dobu na Pelhřimovsku.