Už nyní se pilně pracuje na Komenského náměstí. V plánu je úprava povrchů, vybudování nových parkovacích míst, oprava přístupových schodů k evangelickému kostelu a revitalizace zeleně. „Práce jsou v plném proudu, chceme, aby bylo do konce května hotovo," vyjádřil se starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Akce je spojena také s rekonstrukcí chodníku od Tyršovy ulice směrem na Komenského náměstí a doprovází ji vybudování několika parkovacích stání pro přilehlé bytové domy. Termín dokončení této části je do konce června," doplnil Luboš Smetana z odboru investic a správy majetku.

Určité omezení už zaznamenali věřící navštěvující pravidelně novoměstský evangelický kostel. Radnice už předem avizovala, že vstup do svatostánku je nyní pouze z ulice Křenkova.

Hned po jarních prázdninách se začalo s přístavbou mateřské školy na ulici Drobného. „V průběhu několika málo měsíců bude omezen provoz v těchto místech. Je možné, že v ulici Drobného bude dokonce jen jeden jízdní pruh. Takže lidem, kteří do této lokality nemusí a nebydlí v ní, bych doporučil ji raději objet," vzkázal místním i návštěvníkům Nového Města starosta Šmarda. Rekonstrukce mateřské školy by měla být hotova do začátku nového školního roku.

Největší novoměstská akce, výstavba bazénu, také značně zasáhne do plynulého chodu dopravy. Stavebními vozidly bude zatížena zejména ulice Hornická i Masarykova. „S firmou jsme se domluvili, že velké průjezdy se uskuteční v době mimo dopravní špičku," uvedl starosta.

Problémy s parkováním, které kvůli stavbě městských lázní vzniknou obyvatelům ulice Hornická, vyřeší město odstavným parkovištěm za kinem, které bude po celou dobu střeženo kamerovým systémem.

Omezení mohou lidé očekávat také v samotném centru města. Kromě sjednocení chodníků a povrchů v parku na Vratislavově náměstí je v plánu navýšení parkovacích míst u staré pošty. „Práce ale začnou pouze tehdy, pokud se stihnou všechny přípravy. Pak by to mohlo omezit provoz v horní části Vratislavova náměstí. Ale je docela dobře možné, že to nestihneme a budeme celou akci muset přesunout na příští rok," vyjádřil se Michal Šmarda.

Dalším místem, kde se v letošním roce chystají stavební práce, je silnice vedoucí z Běliska směrem k rybníku Koupaliště. „Rádi bychom opravili přístupovou cestu k rybníku. Buď to stihneme do června, nebo to necháme až na podzim, byla by to škoda tuto lokalitu v létě uzavřít," nechal se slyšet Michal Šmarda. „Bude to spíše na podzim, dříve to asi nestihneme udělat," doplnil Miloš Hemza z odboru investic a správy majetku.

Omezení zaznamenají i lidé v ulici Luční. „V části zmíněné ulice nás v letošním roce čeká rekonstrukce komunikace a budování chodníků a parkovacích stání. Omezení lze v této lokalitě očekávat v podzimních měsících," avizoval Miloš Hemza.

-----------------

Co se postaví?

Přístavba mateřské školy v ulici Drobného začalo se v polovině března, hotovo bude na konci srpna.

Komenského náměstí rekonstrukce probíhá nejen v samotném centru, ale také směrem k Tyršově ulici. První etapa bude dokončena na konci května, druhá do začátku července.

Městské lázně největší z novoměstských akcí . První práce začnou letos v květnu , konec je naplánován na září 2015.