Novou službu školka rodičům nabízí od března. „Máme k dispozici proškoleného řidiče a auto vybavené dětskými autosedačkami. Zajištěné bude i pojištění," uvedla starostka Nových Dvorů Naděžda Šmerousová. Ačkoli je celý systém teprve v začátcích, už nyní mají o službu zájem rodiče tří dětí. „Řidič si s rodiči domluví čas a místo, kde děti vyzvedne. Dopraví je do školky a odpoledne je zase doveze na smluvené místo a předá rodičům," vysvětlila Šmerousová, na jakém principu bude doprava fungovat.

Dovážka dětí je mimo jiné také způsob, jak školku v Nových Dvorech zpřístupnit rodičům z okolních obcí. „Například mateřská škola v Přibyslavi již z kapacitních důvodů přestala nové děti přijímat. Rodiče je proto mohou přihlásit k nám a nemusí přitom řešit dopravu," řekla Naděžda Šmerousová.

Nová služba rodiče nebude nic stát, řidiče i provoz auta zaplatí obec. „Výše částky, kterou k tomuto účelu obec ze svého rozpočtu vyčlení, je zatím ale teprve v jednání," sdělila starostka. Počet dětí rozhodující není, služba bude podle Šmerousové v provozu, i kdyby se počet přihlášených již nezvýšil.

Obec věří, že tímto způsobem získá co nejvíce zájemců o předškolní vzdělávání právě v místní mateřské školce. „Do nového školního roku přijímáme děti až do konce září, přihlašovat se však mohou prakticky po celý rok," uvedla Šmerousová.

Mateřská škola v Nových Dvorech organizuje předškolní vzdělávání pro děti od dvou do šesti let. Nabízí moderně vybavené prostory a dětské hřiště. Provozní doba je plánovaná od 6.30 do 16 hodin, rodiče se však mohou domluvit i na jejím rozšíření.