„Letos jsme zatím řešili dvanáct případů domácího násilí, v loňském roce pět. Agresorovi, kterého při zásahu vykážeme z bytu, nabídneme náhradní místo k pobytu,“ informoval mluvčí žďárské policie Václav Kučera. Postižení pak na násilníka mají možnost podat trestní oznámení a během deseti dnů se rozhodnout, jak budou postupovat dál. Pomoc jim nabízejí různé organizace, které jsou schopny poskytnout nejenom azyl, ale poradí i při právním řešení problému. Prodloužení doby vykázání násilníka z bytu totiž stanovuje soud.

Azylový dům

„Oběti domácího násilí k nám přicházejí například bezprostředně po incidentu, kdy policii ani nevolaly. Nebo dostanou kontakt přímo od policistů. Mohou u nás zůstat, jak dlouho potřebují. Každý případ je individuální, spolupracujeme přitom s intervenčním centrem v Jihlavě,“ uvedla Milada Svobodová ze žďárského azylového Domova pro matky (otce) s dětmi.

Pracovníci azylového domu doprovázejí klienty například i na policii nebo v souladu s jejich přáním požádají soud o vydání předběžného opatření, aby se k nim agresor nesměl přiblížit.

Pomoc mohou týraní lidé, kteří zcela nečekaně opustili svoji domácnost a náhle se ocitli bez prostředků, najít i u městských úřadů. „Jedná se o příspěvek mimořádné okamžité pomoci, na který mají nárok také lidé, kteří jsou ohroženi trestnou činností jiné osoby. Může být až do výše tisíc korun,“ sdělila Ludmila Motlitbová se sociálního odboru žďárské radnice.

Nezřídka se ovšem stává, že poškozený podlehne slibům a omluvám pachatele a nic nehlásí. A i pokud tak učiní, může svůj souhlas s trestním stíháním stáhnout zpátky. „Stává se to, a často také to, že se pak domácí násilí opakuje,“ dodal policista Kučera.

---------------

Domácí násilí - kde mi pomohou?


--------------