Podle krajského radního pro sociální oblast Petra Krčála je záměrem nové kampaně s názvem Hledáme dětem rodinu to, aby dítě nemuselo být umístěno v ústavní péči. „Ideálním stavem by bylo dosažení takového počtu pěstounských rodin, aby bylo možné svěřit do péče pěstounů všechny děti. Ty, jež nemohou být z dočasných, či trvalých důvodů u vlastních rodičů a zároveň u nich nejsou splněny podmínky pro osvojení," vysvětlil smysl pěstounské péče na přechodnou dobu Krčál.

Jak dále Krčál upřesnil, nehledají stovky rodin. „Chceme oslovit jen ty, které budou splňovat požadavky. Jde o specifickou skupinu pěstounů, kteří musí být odborně připraveni a pravidelně školeni," uvedl krajský politik.

Vzdělávací kurzy

Náborová akce začala na jaře a čítá přednášky a semináře se stávajícími pěstounskými rodinami a sociálními pracovníky. Na příští rok je naplánována konference pro veřejnost. Pro zájemce o pěstounství na přechodnou dobu čekají vzdělávací kurzy a programy. Pak budou rozděleni do skupin podle věku dětí. Nejvíce rodin je přitom potřeba pro ratolesti do šesti let věku.

Podle Krčála je o službu zájem s tím, že od začátku kampaně evidují osm nových žádostí. Kritéria jsou ale přísná. Zatím prověřili dvě rodiny a jednu z nich už zamítli.

„Doma mám dva malé potomky, vyžadují všechnu moji pozornost. Za této situace si nedokážu představit, že bych se zvládla postarat ještě o další dítě. V každém případě obdivuji každého, kdo se jako pěstoun stará jak o své ratolesti, tak i z7 dětského domova. Chce to určitě hodně odvahy a trpělivosti," myslí si Šárka Hájková ze Žďáru.

O nedostatku náhradních rodičů ví z praxe také Radovan Pokorný, ředitel Dětského domova v Rovečném na Bystřicku. Tam žijí děti ve věku od 3 do 18 let, v případě studia až do 26 let. Jak řekl, umisťovat děti do nových rodin je velmi problematická a nelehká záležitost, pěstouni totiž podle slov Radovana Pokorného chybějí.

„Lidé mají zájem většinou o mladší děti. I když jsme tu měli pětiletého romského hocha, který byl zařazen do registru náhradní rodičovské péče. Dnes je to osmnáctiletý mladík a za dobu jeho pohybu se na něho nikdo nepřijel podívat," zavzpomínal Radovan Pokorný. Kvůli neshodám rodičů skončily v Rovečném také mimo jiné tři sourozenci, čtyřletý kluk a jeho dvě starší sestry. Nakonec nevyrůstají spolu. „V domově nám zůstal chlapec, kterého nám náhradní rodiče vrátili z důvodu jeho hyperaktivity a nezvladatelnosti," vysvětlil ředitel dětského domova. Kapacita tohoto zařízení je 24 míst, v současné době v něm přebývá 23 dětí.

Na Vysočině žilo ke sklonku prosince loňského roku celkem 319 dětí v pěstounské péči a 117 v péči poručníků a ústavní zařízení přijala celkem 238 dětí z kraje. V celé České republice bylo od roku 1993 do roku 2009 svěřeno do pěstounské péče 15 984 dětí, což je v průměru 940 dětí ročně. Každým rokem až na výjimky se počet dětí umístěných do pěstounské péče zvyšoval, v roce 1993 jich bylo umístěno 656, zatímco v roce 2009 již 1568.