„Cvičili jsme zásah požáru lesa. Naplánovali jsme si překonat šestnáctimetrové převýšení na půlkilometrovou vzdálenost. Podle normativu nám vyšlo, že musíme použít dva stroje, takže jsme chtěli vyzkoušet i naši kuklickou stříkačku, máme ji skoro novou," uvedl velitel zásahu Bohdan Kalina, člen Sboru dobrovolných hasičů Kuklík a zároveň profesionální hasič.

Bez spojení

Nakonec se velitelé úseků rozhodli zvolit jinou variantu. K akci se dostala pouze stříkačka místního rokytenského sboru, která obstála se ctí. „Zjistili jsme, že normativy jsou přeceněné, stříkačka utáhla všechny tři proudy, které jsme nahoře měli," sdělil konečný výsledek Bohdan Kalina. „Máme stříkačku PPS 12, zvládla to s přehledem," doplnil velitel rokytenského úseku Libor Přibyl.

Snaha více než tří desítek hasičů, mezi nimiž cvičily také dvě hasičky, byla odměněna úspěchem, přestože je poněkud zradila technika. „Měli jsme problém s vysílačkami, hodně jsme na ně spoléhali a ony nám postupně vypadávaly. Najednou jsme neměli spojení s nejdůležitějším článkem, se stříkačkou. Nakonec jsme museli operativně nasadit spojky tak, jak tomu bývalo kdysi, když ještě vysílačky nebyly," postěžoval si velitel zásahu. „Dohodli jsme se, že na příštím cvičení vysílačky nepoužijeme, abychom si vyzkoušeli zásady spojení na místě zásahu bez použití radiových prostředků," dodal Bohdan Kalina.

Dobrovolným hasičům se při cvičení snažili pomáhat také civilisté, kteří se občas trochu pletli, v jiných případech byla naopak jejich pomoc přínosem.

„Já to u cvičení vítám. A musím říct, že ani profesionální hasiči se často nevyhnou improvizaci a potřebují pomoc civilistů. Každá ruka bývá dobrá, i když samozřejmě nesmí civilisté, kteří nejsou vybaveni ochrannými prostředky, vstupovat přímo do místa požáru a podobně. Navíc to pomůže přílivu nových členů do řad dobrovolných hasičů," řekl Kalina.