„Mikuláš ale bude tentokrát kráčet pěšky a také někteří čerti a andělé půjdou po svých. Koně raději ponecháme v ohraničeném prostoru, dříve procházeli volně mezi lidmi, a to se nám zdálo občas dost nebezpečné. Letos chystáme i novinku, budeme děti na koních vozit," prozradila Petra Seková ze Stáje Starý dvůr, která netradiční mikulášskou nadílku pořádá.

Akce začne v pondělí v 16.30 hodin na parkovišti u nádrže Pilská. Světec nezapomene ani na obdarování hodných dětí. Přesně tak, jak je jeho dobrým zvykem. „Děti balíčky ale nedostanou jen tak, musejí nejdříve říct nějakou básničku nebo zazpívat písničku. Balíčky nám pomohli naplnit sponzoři a něco tam bude také od nás," doplnila Petra Seková.

Ve Velkém Meziříčí se o mikulášskou nadílku stará i středisko volného času Dóza. „Chodíme přibližně do čtyřiceti rodin, máme dvě skupinky s Mikulášem, andělem a s čerty. Zájem je veliký, letos už jsme museli některé návštěvy i odříkat," řekla Ilona Závišková z Dózy s tím, že nadílka někdy bývá velice úsměvná. „Třeba když jdeme nejen na děti, ale také na rodiče. Jednou jsme dostali za úkol pokárat tatínka. A aby dostal od Mikuláše balíček, musel odříkat desatero božích přikázání. Co v tom balíčku tehdy bylo, to opravdu nevím. Možná uhlí nebo brambory," usmála se Závišková.

Zájemci o mikulášskou skupinku ve Velkém Meziříčí se musí předem přihlásit a návštěva světce s bytostmi andělskými a pekelnými je vyjde na dvě stě korun. Podobnou částku zaplatí i lidé ze Žďáru nad Sázavou nebo z Nového Města na Moravě.

Vesnické obchůzky se řídí poněkud jinými pravidly. Lidé tam většinou skupinkám vedeným svatým Mikulášem dávají to, co uznají za vhodné. Někdy peníze, jinde jim nalijí něco ostřejšího to aby anděl s Mikulášem venku nezmrzli a čerti se pořádně dostali do ráže.

Ne všichni ale chtějí, aby na jejich děti přišli čerti domů. „My jezdíme s dcerou ke známým do Nového Města. Schází se nás tam více rodin. Býváme venku na zahradě, mají připravený horký punč a svařené víno a pro děti čaj. Zpívají se koledy, rozdělá se oheň a děti si můžou opékat špekáčky. Někteří se převléknou za čerty a ti pak dětem předávají mikulášský balíček. Je to prima, když je dětí více, tak se tolik nebojí," popsala Adéla Djačuková z Rokytna.

Kde se objeví čerti

Pondělí 5. prosince

Žďár nad Sázavou - Mikuláš na koni, parkoviště u Pilské nádrže od 16.30 hodin, připravuje Stáj Horní dvůr. Mikuláš v doprovodu čertů a andělů rozdá dárky.

Nové Město na Moravě - Mikulášské čertohrátky, Horácká galerie peklo, Vratislavovo náměstí teplé nápoje, otevřený oheň, možnost opékání párků, Horácké muzeum nebe, od 15 hodin.