Velkomeziříčské Historické slavnosti proměnily zámecký areál v jedno velké divadlo. „Je to úžasné, už jsme strašně dlouho nikde nebyli a na slavnosti jsme se moc těšili. Šermíři, vojenské ležení, dobová hudba, kejklíř i taneční vystoupení, to všechno si teď užíváme plnými doušky,“ rozesmála se Ilona Krejčí z Velkého Meziříčí.

„Slavnosti jsme navštívili už včera. Začínaly na náměstí, a pak se šlo na zámek. Mělo to doslova magickou atmosféru, nejvíc nás dostala večerní ohňová show. Šli jsme spát hodně pozdě, a taky jsme pozdě vstávali. Ale sobotní příjezd Albrechta z Valdštejna jsme stihli,“ dodala nadšeně.

Albrecht z Valdštejna byl ve své době nejbohatší a nejvlivnější muž Českého království. Jeho dvojník si s důstojností pravého vrchního velitele císařských vojsk nikterak nezadal. „Honorace sama. Vypadají skvěle. Oba. Albrecht i jeho choť. Jen škoda, že přišel pěšky. Čekala jsem, že přijede v kočáře. Nebo přinejmenším na koni,“ okomentovala Albrechtův vstup na scénu Ivona Smejkalová z Velkého Meziříčí.

I ona si s celou rodinou přišla vychutnat příjemné slavnostní chvíle. Stejně jako stovky dalších lidí, kteří si nenechali ujít možnost sejít se a pobavit se. „Letos jsme si akcí moc neužili, tohle je jedna z mála, které nebyly zrušeny. A kdo ví, co nás v budoucnu čeká. Tak aspoň budeme mít na co vzpomínat,“ přidal se její manžel Pavel Smejkal.

Zatímco na zámeckém nádvoří zuřily šarvátky ozbrojenců, zpívalo se a tančilo, vojenské ležení v nedalekém parku žilo svým vlastním životem. Pro vojáky z pěších i jezdeckých oddílů doprovázené ženami a dětmi a také markytánkami, které ve vojenském táboře nesměly chybět, se právě připravovala chutná krmě. „Já chystám špízy s pohankou a omáčkou z adžiky pro naše vojsko, záporožské kozáky,“ řekla Veronika Ježová z Československé asociace přátel vojenské historie v Brně.

Každá vojenská jednotka měla svou vlastní specializaci a původ. A také speciální kuchyni. „Všichni se snažíme vařit z původních surovin a podle původních receptů. U nás se většinou vaří boršč, ale špízy v různých úpravách děláme také pravidelně,“ poznamenala Veronika Ježová, která nakonec prozradila i recept na vojenskou pochoutku. „Kousky vepřového masa předem naložíme v orientálním koření, a pak je napícháme na jehlice spolu se slaninou a cibulí. K tomu se dává vařená pohanka a omáčka z rajčat, paprik, česneku a cibule ochucená adžikou.“