Už třetí setkání jejich fanoušků pořádá místní nadšenec pro tyto staré stroje Martin Havelka. „Při těchto akcích je alfou a omegou počasí, tak doufám, že nám vyjde a příznivců traktorů se sejde co nejvíc,“ usmál se Havelka.

Sraz traktorových veteránů bude na hřišti „u křížku“. Účastníci se začnou sjíždět už ráno, zahájení je naplánované na 10.45 hodin.

V 11 hodin odstartuje první spanilá jízda traktorů k Velkému Dářku, druhá v 15.30 zamíří ke Světnovu. Mezitím účastníci své traktory ukážou a představí příchozím.

Odpoledne si zájemci vyzkouší nastartovat Zetor 25 klikou, soutěž začne ve 14 hodin. „Normálně se startuje klíčkem, klikou to není tak snadné, jak si možná někdo myslí, a bývá u toho legrace,“ smál se Havelka. Co bude cenou pro vítěze? Co jiného než klika - zlatá, stříbrná a bronzová budou „medailemi“ pro tři nejlepší.

Připravený je i další program a občerstvení. „To zajistili škrdlovičtí hasiči,“ připomněl Martin Havelka. Vstupné na akci je dobrovolné.

Komentovaná přehlídka začne po poledni, účastníci srazu své traktory zájemcům ukážou a představí. „Podělí se o zážitky, každý ten stroj má svůj příběh či zajímavost,“ řekl Havelka.

Jak dodal, nepořádá sraz jako výstavu nablýskaných veteránů, vítán je každý stroj, i když třeba stále slouží jako pracovní nástroj (a je to na něm vidět). „Byl bych rád, kdyby se tu sešli i lidé z okolí, aby měl sraz pořád regionální ráz a byl prostě setkáním všech, co mají k traktorům blízko – ať je to sběratel veteránů nebo někdo, kdo ten traktor denně používá k práci. Ta leštěnka je opravdu nejméně důležitá,“ vysvětlil Havelka.

Sám je nadšencem pro historické zetory, jezdí na více než padesát let starém Zetoru 25, který si sám zrenovoval. Loni na něm poprvé ujel 800 kilometrů na cestě k Baltu, na sraz historických traktorů v polském městečku Łazy. Stejnou cestu urazil úspěšně i letos, v cíli byl za čtyři dny. „Dojel jsem o den dřív, než bylo v plánu. Cesta byla bez potíží, počasí nám přálo, takže jsem mohl dvě etapy sloučit do jedné,“ popsal Martin Havelka. Podporu a doprovod mu na cestě opět zajistil jeho rodinný tým, syn a manželka Lenka, která opět pořídila i fotodokumentaci. Zpátky už zetor putoval v přívěsu.

Sraz historických traktorů v Łazech se konal od pátku 16. do neděle 18. června.