Nové Veselí je známé svou čapí „reality show“. Kdokoliv může přes jejich webové stránky sledovat život čapí rodinky on-line. „Kamera už je spuštěná, ale měnili jsme webové stránky, a tak mnozí odkaz na webkameru nemusí hned najít. Ale je tam,“ upozornil zájemce o život ptačí rodinky Zdeněk Křivánek.

V loňském roce mohli pozorovatelé v Novém Veselí sledovat i velkou čapí tragédii. Vysezení mláďat se tam tehdy nekonalo. „Přiletěli další čápi, kteří měli zájem o hnízdo, a strhla se obrovská bitka. Při ní byla vejce z hnízda shozena. Snad to letos dopadne lépe,“ zadoufal novoveselský starosta.

Na Žďársko se už ze své zimní dovolené vrátili i další bílí čápi. Od 18. března je obsazeno hnízdo v Osové Bítýšce a o den později se velký pták s červeným zobákem usadil i v Tasově na Velkomeziříčsku. Také tam je možné od dubna loňského roku sledovat hnízdo on-line prostřednictvím webových stránek firmy Litas. „Je to skvělé, rád pozoruji čápy na hnízdě. Nejprve jsem koukal jen na Nové Veselí, teď už sleduji i tasovské čápy. Díváme se na to občas s dětmi. Bydlíme v paneláku a takto se se životem v přírodě mohou seznamovat i prostřednictvím web kamer. Jsem rád za tuto příležitost,“ ocenil čapí „reality show“ Martin Veselý ze Žďáru nad Sázavou.

U skalního útvaru se objevily zákazové cedule.
Čtyři palice obsadili krkavci. Návštěvníci tam mají zákaz vstupu

Také hnízdo na komíně v areálu služeb města Jihlavy už dostalo nového nájemníka. Čáp tam přiletěl 8. března. A o deset dní později se objevil i v Lukách nad Jihlavou. Také v Telči již čápi své hnízdo obsadili. 10. března tam byl viděn čapí pár.

Ve čtvrtek 21. března si zabral bílý čáp hnízdo na komíně bývalého pivovaru v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Pozorovatelé tam zaznamenali jednoho dospělého jedince. 19. března byl čáp spatřen také v Šebkovicích a o něco dříve - už 21. února - v Lesonicích na Třebíčsku. Přímo do Třebíče zamířil dlouhonohý pták 9. března.

Bílých čápů už se vrátilo poměrně dost a postupně přilétají další. Návrat čápů černých zatím ale pozorován nebyl, alespoň ne ve Žďárských vrších. „Černé čápi jsme ještě neviděli, ani jsme neslyšeli, že by už přiletěli,“ potvrdil Lubomír Dajč ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Vírská nádrž.
Mostiště je téměř plné. Pod povrchem ale zásoby vody stále chybí