„Asi před čtyřmi lety naletoval na komín čapí pár a snažil se vybudovat hnízdo. Komín má ale velký průměr a tak jim všechno, co tam nanosili, spadlo dolů do komína. Když jsme viděli, že se jim nedaří, tak se nám jich zželelo," popsal počátky čapího soužití s místními obyvateli starosta Věcova, pod jehož správu Jimramovské Pavlovice spadají, Zdeněk Vraspír.

Věcovský úřad objednal hasičskou plošinu, díky níž se podařilo dostat až nahoru, na komín umělou podložku, která čápům posloužila coby základna pro nové hnízdo. „Museli jsme nechat svařit kruh, který jsme pak vystlali proutím a senem. Ten jsme připevnili na komín. A během týdne se tam čápi zabydleli," řekl Zdeněk Vraspír.

Čapí rodinka se do Jimramovských Pavlovic vrací každoročně a pro místní je zdrojem častých zábavných pozorování. „Jeden rok tam přiletěl jen jeden čáp a nechtěl tam nikoho pustit. Takže ani čápata nebyla. Vloni se tam usídlil pár a vyvedl dvě mláďata. Letos doletěli zase dva čápi, takže se těšíme, že zas budou mít mladé," vyjádřil se Zdeněk Vraspír.

Bílí ptáci s černými konci křídel na vysokých červených nohách jsou místními vítaní nejen jako nekonečný zdroj zábavy. Podle nich mají čápi ještě jedno velké plus. „Soužití s nimi je pro nás užitečné. Máme v okolí hodně pastvin a na nich je spousta myší a hrabošů. Čápi nám pomáhají se jich zbavit," vysvětlil věcovský starosta.

Čápi bílí se živí nejen drobnými savci, ale také například hmyzem, žábami nebo plazy. Za jeden den může tento pták ulovit i více než čtyři desítky hrabošů.

Hlavně z tohoto důvodu by rádi přivítali ve Věcově a jeho místních částech ještě alespoň jednu čapí rodinku. „Rádi bychom jim připravili ještě další místo ke hnízdění. Ještě nemáme přesně vytipovanou lokalitu. Přemýšlíme o Věcově, o lokalitě nad hřištěm, kde jsou mokřady a pastviny, kde by se jim mohlo líbit," nechal se slyšet Zdeněk Vraspír.

Čáp bílý, stejně jako jeho příbuzný čáp černý, byl vyhlášen ptákem roku 2014 a své nezaměnitelné místo má také v pověstech a lidových pranostikách.

Odpradávna byl tento pták považován za symbol štěstí a zdraví. Dokázal prý také přivést dívce ženicha. Podle nejznámější pověry čápi přináší děti. Tato pověst je spojena s bohyní divokého lovu Holdou. Podle germánské mytologie plavaly duše nenarozených v jezeře, ve studni či v bažině. A čáp, coby posel bohyně Holdy, je vylovil a odnesl k rodičům.