„Letošní dětská hra se jmenuje Bohu díky, všechno je jinak a bude o tom, jak jeden z evangelistů – Lukáš – píše své poselství. Jeho evangelium je určeno Theofilu neboli Bohoušovi, aby porozuměl, kdo je vlastně Ježíš. I sám Lukáš ovšem přichází na to, že podat odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduché. Že tatáž slova mohou pro každého znamenat něco jiného,“ popsal podstatu scénáře letošní vánoční hry její autor, evangelický farář Zdeněk Šorm.

V novoměstském kostele se už díky vánočním hrám v minulých letech objevili třeba čerti, vtrhlo tam také rytířstvo nebeské a návštěvníci mohli spolu s herci strávit Vánoce například na benzinové pumpě. „Většinu her píši sám, ale někdy sáhnu po hře jiného autora, kterou trochu přepracuji. V evangelické církvi je tradice dětských vánočních her velmi bohatá, takže scénářů koluje mezi faráři spousta,“ poznamenal Zdeněk Šorm.

Hru secvičují více než tři desítky herců. „Většina z nich jsou děti, ale zahraje si v ní i pár dospělých,“ dodal Zdeněk Šorm.

Tradiční divadelní představení v novoměstském evangelickém kostele pokaždé publikum pobaví, o komické situace v něm nikdy není nouze. „Já bibli rozumím tak, že se v ní píše o životě. A v našem životě je komických situací spousta. Proto je zapracovávám i do svých her,“ vysvětlil Zdeněk Šorm.

Opakovaně bude na jaře vyhlášena přírodní památka (PP) Rozštípená skála, a to i přesto, že již řadu let přírodní památkou je.
Rozštípená skála bude znovu vyhlášena přírodní památkou

Pravidelní návštěvníci evangelického kostela už si také zvykli na to, že při vánočním představení nejsou pouze diváky, ale také spoluúčinkujícími. Rok co rok najdou příchozí na lavicích položené texty písní, které jsou pak během představení zpívány. „Jsem vždycky rád, když to není jen divadlo. Mám zato, že je dobré, když se do hry zapojí i diváci. Když si ji mohou všichni společně prožít. A jde ještě o jednu věc. Divadlo hrají a recitují hlavně děti a některé z nich jsou ještě hodně malé. A když mají i zpívat, tak často potřebují pomoc ostatních. Takže je dobře, když se lidé zapojí,“ uvedl Zdeněk Šorm.

Hercem ve vánoční hře se může stát kdokoliv. Nemusí to být pouze evangelík, vítáni jsou i lidé jiného vyznání či bez vyznání. „Kostel je otevřený všem. Mezi našimi herci je třeba i jeden katolík,“ podotkl Zdeněk Šorm.

A podobně jsou na tom i diváci, kteří si na Štědrý den nenechají vánoční hru ujít. „Já se přiznám, že jsem neznaboh, ale na Vánoce chodím do evangelického kostela pravidelně. A rád. Patří to už k tradici naší rodiny, bez toho si snad ani Štědrý den nedovedu představit. Představení bývá pokaždé moc pěkné a vtipné, dokonale se bavím. A manželka má navíc radost, že mě dostane do kostela,“ rozesmál se Jiří Červinka z Nového Města na Moravě.

Vánoční hra začne 24. prosince v 15.30 hodin. „Letos to budeme mít poněkud hektické, protože Štědrý den je zároveň čtvrtou adventní nedělí. Takže dopoledne budou bohoslužby, odpoledne vánoční hra a na Boží hod nás čekají zase bohoslužby. Bude to o něco náročnější než jindy. Ale i tak všechny zvu, aby se přišli podívat, a také do hry zapojit. Není to o předvádění, ale o tom, že se člověk na chvíli stane nositelem dobrých zpráv, takovým andělem. A být aspoň na chvíli v životě andělem je k nezaplacení,“ uzavřel Zdeněk Šorm.