„Návštěvníci si budou moci na všechno sáhnout a všechno vyzkoušet. Nenajdou tady žádný červený špagát, za který se nesmí," vyjádřil se ředitel centra Eden Michal Burian. Do centra už od začátku ledna nastoupil základní tým dvanácti zaměstnanců, vybráni byli z celkem 260 zájemců. V hlavní části turistické sezony se pak počty pracovníků přibližně ztrojnásobí.

Navážení exponátů

Krmě moštárny bude v centru fungovat i minipivovar, kde se bude vyrábět pivo s názvem Mitrowský, který odkazuje na skutečnost, že přestavěný statek byl kdysi v majetku tohoto šlechtického rodu. První tamní pivo návštěvníci ochutnají už při otevření centra. „Pivo z tamního minipivovaru bude k mání výhradně v centru," konstatoval bystřický místostarosta Josef Vojta.

Centrum povede návštěvníky od minulosti do budoucnosti, proto obsahuje repliku horácké vesnice z konce 19. století i moderní ekopavilon připomínající pyramidu. Stavební část projektu s náklady ve výši více než 150 milionů korun byla dokončena loni v listopadu. V dílnách dodavatelů zároveň několik měsíců vznikalo vybavení.

„Většina exponátů už je na místě, nebo se budou navážet příští týden," uvedl Burian. Dost času ještě zaberou závěrečné úpravy expozic, jejich ozvučování, propojování elektroniky či popisky. Sladit se musí dodávky od řady firem. Některé exponáty, třeba asi dva metry vysokou krtčí noru s prolézačkami v muzeu obdělávání půdy vyráběla firma, která dělá i filmové dekorace. Čerstvě omítnuté místnosti se temperují a kvůli vlhkosti se musí denně větrat.

V ekopavilonu zčásti zahloubeném v zemi vedle statku se lidé seznámí s technologiemi šetřícími energii v domech. Uvidí mimo jiné v praxi i čtrnáct způsobů vytápění. Stará řemesla si budou moci vyzkoušet ve staveních sousední horácké vesnice. Na pečení chleba je připravena pec ve mlýně, v další chalupě stojí tkalcovský stav.

Ve statku jsou kromě minipivovaru a moštárny i bylinková lékárna a dílny truhláře a kováře. V přízemí panského dvora pracovníci dokončují expozici věnovanou obdělávání půdy, je tam i stodola, kde turisté budou zkoušet mlácení obilí cepem. Nábytkem už je vybavena expozice v patře představující panské bydlení.

První letošní akcí v centru budou 7. a 8. února Slavnosti moravského uzeného. Projekt centra realizovalo město s významnou podporou evropských peněz. „Stavba za 153 milionů korun byla podpořena 115,5 milionu korun z evropských fondů," uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

V první sezoně se počítá s návštěvností přes dvacet tisíc turistů, která by se v průběhu několika let měla zdvojnásobit. Bystřická radnice si od zprovoznění turistického centra slibuje zvýšení turistického ruchu nejenom přímo v Bystřici, ale i v celém Mikroregionu Bystřicko.