„Vánoční strom vozíme na Masarykovo náměstí každý rok. Pokaždé jich nasmlouváme dopředu více a pak jeden vybereme,“ popisuje každoroční shánění vánočního jehličnanu první muž bystřické radnice Karel Pačiska.

V Jihlavě už mají jasno. Budou tam mít stříbrný smrk. „Vánoční strom pro Jihlavu věnoval soukromník ze své zahrady na rohu ulic Smrčenská a Mánesova,“ potvrzuje mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Práce výtaháře se dnes rovná skoro práci s počítačem.
Výtahářů je málo. Mladým se nechce dělat rukama, myslí si lidé

Vzhledem k tomu, že jde o druh jehličnanu, který se nemůže převážet v mrazivém počasí kvůli hrozícímu polámání větví, musí magistrát zajistit jeho transport v době, kdy teplota neklesne pod bod mrazu. „Termín převozu na náměstí se bude plánovat s ohledem na předpověď počasí,“ hlásí Radovan Daněk.

Nový vánoční strom každoročně míří také do Pelhřimova. „Letos to bude šestnáctimetrový pichlavý smrk ze soukromého pozemku z Lešova. Pokácený bude v úterý 23. listopadu a pak se převeze na Masarykovo náměstí,“ sděluje podrobnosti Andrea Unterfrancová z Městského úřadu Pelhřimov.

Pelhřimovští „svůj“ vánoční strom společně rozsvítí 28. listopadu. „Slavnostnímu aktu bude předcházet vystoupení pěveckých sborů, sváteční slovo starosty a pana vikáře. A prvňáčci odpočítají rozsvícení vánočního stromu zvoněním zvonečků,“ oznamuje Andrea Unterfrancová.