„Akce se zúčastní devět jednotek dobrovolných hasičů z okolí. Součástí cvičení bude doprava vody z Konventského rybníka před kostel a teoretické školení týkající se evakuace památek," informoval za pořadatele Marek Prokop.

Na samotné hašení tedy nedojde, hasiči vodu „vrátí" zpět do rybníka. Akce se kromě hasičů ze zámku zúčastní i dobrovolní hasiči ze Světnova, Škrdlovic, Polničky, Veselíčka, Vysokého, Počítek, Hamrů a Hamrů-Najdeku. „První jednotka má být u památky do osmi minut od vyhlášení poplachu, nejvzdálenější do šestnácti," přiblížil Karel Tomek, jenž má na starosti požární ochranu Žďáru nad Sázavou.

Taktické cvičení je spojeno se zahájením činnosti školicího střediska, které budou zajišťovat hasiči v prostorách zámku. „Jsme členy Evropské záchranářské akademie a jsme zapojeni do jejího programu ochrany uměleckých děl a památek," uvedl další ze zámeckých hasičů David Pártl.

Evropská záchranářská akademie (European Rescue Academy ERA) sdružuje hasiče a záchranáře, přičemž hasiči ze žďárského zámku svoje znalosti, které budou předávat dál, nabyli při odborných stážích ve Francii a ve Švýcarsku. „Na cvičení mají přijet i zástupci francouzské strany, ředitelka záchranářské akademie Zdislava Tesařová a zástupci nového útvaru ochrany Pražského hradu," doplnil Pártl.

Hasiči ze zámku, kterých je v ERA zařazeno šest, jsou v tomto ohledu v republice průkopníky. Ve žďárském školicím středisku by se od nich mohli ochraně památek a uměleckých děl učit jak hasiči, a to i profesionální, tak zaměstnanci muzeí a podobných institucí. A to jak teoreticky, tak i praktickým výcvikem. K dispozici budou například makety soch i uměleckých předmětů, přičemž každá památka bude mít zpracovaný svůj evakuační list.

Začátek spolupráce hasičů s Evropskou záchranářskou akademií se datuje do roku 2012. „Delegace hasičů z Lucemburska ve žďárském zámku předávala vyznamenání in memoriam doktoru Kinskému a nadchlo je, že v zámku sídlí dobrovolní hasiči. Zajímalo je, jestli by se nemohli dostat do akademie a programu na ochranu památek," připomněl Karel Tomek. „Kromě hasičů z Pražského hradu jsou totiž žďárští jediní dobrovolní hasiči v republice, kteří sídlí v zámku, takže byl zájem, aby školicí středisko bylo právě tam. Na Pražském hradě by to navíc s ohledem na bezpečnostní opatření nebylo možné," dodal Tomek.