„Cílem je zabezpečit školní stravování dětem mateřských a základních škol ze sociálně slabých rodin, a to formou uhrazení stravného ve školních jídelnách,“ vysvětlil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Kraj se zapojil do Operačního programu potravinové a materiální pomoci a tímto způsobem se mu podařilo získat finanční prostředky ve výši okolo 4,7 milionu korun. „Ty budou vynaloženy na potravinovou pomoc dětem ve vážné sociální nouzi. Týká se to dětí z mateřských škol a žáků základních škol, případně žáků nižších stupňů víceletých gymnázií,“ uvedl Vladimír Novotný.

Finanční prostředky na potravinovou pomoc dětem jsou vypláceny z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Vyhlašovatelem výzvy je Ministerstvo práce a sociálních věcí a peníze jsou přerozdělovány prostřednictvím krajů. Možnost bezplatných obědů je určena dětem od tří do patnácti let. Kraj hodlá letos rozdělit finanční prostředky mezi padesát škol a školských zařízení, které se do projektu přihlásily.

Pojídání halušek ve Škrdlovicích 2014.
Jedlíci se ve Škrdlovicích vrhnou na halušky

„Dotace pro jednotlivá školská zařízení se bude odvíjet od způsobilých nákladů, to znamená od přesného počtu dětí za sledované období, počtu přihlášených a odebraných jídel, celkových nákladů za stravné a režijních nákladů,“ popsala postup Pavla Poulová z odboru sociálních věcí krajského úřadu.

Do projektu se zapojila i školská zařízení z Nového Města na Moravě. „Přidají se všechny naše základní školy i školky a to jak ve městě, tak i v jeho místních částech. Počítáme s tím, že potravinová pomoc dětem začne fungovat od nového školního roku. Rodiče dětí o ni musí požádat a také prokázat, že splňují podmínky pro příspěvky v hmotné nouzi,“ vysvětlil novoměstský starosta Michal Šmarda.

„Podmínkou je prokázat, že po dobu tří měsíců rodině vznikl nárok na pomoc v hmotné nouzi. Potvrzení o tom vystavuje úřad práce,“ doplnil novoměstský starosta.

Do konce května chce mít žďárská radnice vybraný návrh, podle něhož se bude realizovat rekonstrukce Nádražní ulice. Studie si mohou lidé ve Žďáře nad Sázavou prohlédnout na panelech umístěných v pěší zóně.
Jak bude vypadat Nádražní ulice? Studie najdete v pěší zóně