Prohlídka se konala v rámci akce, která měla děti seznámit s prací záchranných složek. „Žáci prvního stupně navštívili během pondělního dopoledne kromě záchranářů i služebnu Policie ČR, na dětském hřišti se seznámili s prací městských strážníků a prohlédli si i hasičskou zbrojnici novoměstských dobrovolníků,“ uvedl ředitel první základní školy Otto Ondráček.

Řada dotázaných dětí už má o svém budoucím povolání jasno. „Já bych se s vrtulníkem bál létat. Nechtěl bych být doktorem. Až budu velký, chci se stát malířem,“ tvrdil při prohlídce heliportu František Bukáček z druhé třídy.

Na dětském hřišti u Klečkovského rybníka si děti mohly vyzkoušet jízdu na kole. „Je to zkouška zručnosti, kdy školáci projíždějí mezi kužely. Za jízdu dostávají drobné dárky,“ přiblížila zástupce ředitele první základní školy Jaroslava Librová.

Městští strážníci navíc dětem vysvětlili, jaké vybavení by nemělo na bicyklu chybět. „Já na kole jezdím už dlouho. Vím, že musím být opatrný a dobře vybavený. Nesmí mi chybět bílé a oranžové odrazky, světla vpředu i vzadu a na hlavě musím mít helmu,“ řekl školák Vítek Cihelna.

Děti na hřišti nejvíce zaujala ukázka výcviku psů, v rámci které předvedli policejní psovodi zadržení pachatele.