„Párky dodává ověřený dodavatel, od kterého máme i suroviny do školní jídelny," uvedl ředitel školy Jaroslav Ptáček.

Chipsy k mání jsou, ale jen s menším množstvím soli a navíc jsou v šuplíku nikoliv dětem na očích. Školáci si tak v bufetu kupují i obložené housky a bagety nebo tousty.

„Sýr, salám, zelenina. Bagety jsou klasické, anebo celozrnné," popsala svačinky, které dětem připravuje, zaměstnankyně bufetu Jana Kabrdová. V čerstvě zapékaných toustech najdete sýr, salám a cibuli.

Tyčinky zbyly

Se snahou zavést do bufetu více zdravějších potravin ale Jana Kabrdová příliš neuspěla. „Zkoušela jsem například müsli tyčinky, které měly záruku čtyři měsíce. Z krabice se prodaly tak čtyři. S ovocem to bylo ještě horší. Pokud by ale měl někdo nápad, jak by se to dalo zlepšit, budu ráda," řekla Kabrdová.

Novou snahou školy přitáhnout děti ke zdravým potravinám je nabídka zdravých snídaní. Tedy pokud o ně bude zájem. „Momentálně děláme průzkum mezi rodiči, zda by akceptovali naši nabídku zdravých snídaní. Ty by byly především pro děti, které chodí už od půl sedmé ráno do družiny. Ale i ostatním je nabídneme. Podávaly by se v jídelně asi od 7 do 7.40 hodin a byly by v ceně do deseti korun," dodal Jaroslav Ptáček.

Ve škole rovněž podle zájmu a spotřeby odebírají dotované mléčné výrobky. „Nyní je to pro čtyři sta dvacet pět dětí ze sedmi set padesáti," uvedl ředitel Ptáček. Děti mají buď takzvanou mléčenku, anebo se jmenovitě zapisují do knihy, a mléčné výrobky odebírají ve škole v době k tomu určené.

Dotované mléko je k dispozici rovněž ve žďárské základní škole v Komenského ulici 6. „Děti mohou dvakrát týdně odebírat buď ochucená nebo neochucená mléka, jogurt nebo laksymáček, což je varianta pribináčku. Případně si tyto výrobky koupit ve školním bufetu," sdělila ředitelka Jana Svobodová.

Snaha zavést do českých škol zdravější potraviny se týká i středních škol. „Těžko můžeme nabídkou v bufetu ovlivňovat stravovací zvyklosti dospělých čtvrťáků, studentů vyšší odborné školy nebo dálkově studujících. Když to, na co mají chuť, nenajdou v bufetu, zajdou si to koupit vedle do supermarketu," míní ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáře nad Sázavou Jaroslav Kletečka.

S ne vždy vhodnou nabídkou školních bufetů nejsou nadšeni pediatři. Zejména pokud se to týká mladších školních dětí. Řada z nich se jich před odchodem do školy nestihne nasnídat, anebo prostě záhy po probuzení nemá na jídlo vůbec chuť. „Sortiment některých školních bufetů vede nejenom k nezdravému způsobu stravování, ale také ke zvýšené kazivosti zubů. Místo pochutin bych se přimlouvala za pestrý sortiment ovoce a zeleniny, müsli tyčinek a některých druhů sušenek. Nebo třeba i za rohlíky s máslem a minerální vodu, třeba i mírně ochucenou. Devadesát procent dětí před odchodem do školy nesnídá a svačina je jejich první jídlo," upozornila žďárská dětská lékařka Marie Košťálová.