Za první čtvrtletí už škola, která chce žáky učit jinak než klasické vzdělávací instituce, vypráví mnoho dětských příběhů. „Prvňačka, která byla vždy velmi uzavřená, dokáže po dvou měsících říct před všemi spolužáky svůj názor," uvedla jedna z průvodkyň Iva Kratochvílová.

„Nebo čtvrťačka, která na počátku s hrůzou v očích a velikým strachem a odporem přistupovala ke všemu, co trochu připomínalo matematiku. Ač nebylo třeba, vše opsala, odkývala nebo se učení vyhnula. Postupně si zažívala přijetí a první úspěchy a nyní nadšeně vyžaduje další a další pomůcky pro učení matematiky, uvolňuje se a začíná být sama sebou," popsala další příběh Kratochvílová.

Škola je soukromá. Za jedno dítě zaplatí rodiče měsíčně 2 300 korun, část nákladů hradí dotace z ministerstva školství. „Jako soukromá škola, byť už akreditovaná, nedostaneme od ministerstva školství celou částku, která je potřeba. Hledáme proto i jiné cesty financování," řekla Kratochvílová.

Školu podporují i sponzoři a finance se snaží získat také díky vlastním benefičním akcím. Oslovit chce i širokou veřejnost. „Spouštíme takzvanou crowdfundingovou kampaň na Startovači. To je platforma, která umožňuje získat finanční podporu nejrůznějším projektům. Od Startovače si slibujeme, že získáme chybějící finanční prostředky na vybavení školy," doplnila jedna ze zakladatelek školy Zdeňka Přikrylová.

Peníze získané touto cestou chtějí ve škole využít na nákup hudebních nástrojů pro děti či zřízení badatelny. „Líbilo by se nám také zařídit matematickou laboratoř, v níž by děti měly možnost více si matematiku osahat a objevovat," nastínila plány Kratochvílová. Přispět tímto způsobem může každý, kdo má zájem školu podpořit.

Zřizovatelem školy Na Radosti je spolek PlyneTo. „Školu založili rodiče, kteří chtějí pro své děti vytvořit inspirující a podnětné prostředí, kde by mohly s důvěrou a v radosti rozvíjet svůj talent a nadání. Dáváme dětem prostor být samy sebou," vysvětlila Přikrylová. „Příběh tak trochu jiné školy píšeme už dva měsíce. Je to dobrodružné, radostné, někdy náročné, ale velice krásné. Učí se nejen děti, ale i my. Je to pro nás všechny velice smysluplná činnost," dodala Kratochvílová.